I DN:s Alltommotor.se kan man läsa var Sveriges farligaste vägar finns. Notera att det i artikeln tydligt framgår att vägarna i sig är farliga. D.v.s. man kan befinna sig på vägen och så dör man bara. Själv har man ingen del i det och knappast det faktum att man i sådana fall sitter i en bil. Det är alltså inte bilen som färdmedel som anses vara farlig, utan det är vägen. Det lustiga med bilden i artikeln är att vägen ser jättefin ut. Det verkar varken finnas grus, djupa gropar eller betongklumpar som försämrar underlaget, till skillnad från det man dagligen får stå ut med som cyklist. Inte heller ser jag några lösa hundar, lekande barn eller förvirrade människor som går mitt på vägbanan, och inga parkerade bilar mitt i vägen heller. Trots det är det vägarna som är farliga. Spännande tolkning!
Det ska bli intressant att se när någon fastställer om cykelvägarna håller tillräckligt hög trafiksäkerhetsstandard, och om någon då överhuvudtaget kommer att bry sig att göra något åt detta. Det står ”På de här vägarna leder en olycka till betydligt allvarligare skador än de vägar som har mitträcke, sidoräcken och säkra korsningar.”. Verkligen?! Säg det till den här mannens familj. I det fallet så klarade sig den andra personen som var involverad i olyckan väldigt bra förhållandevis (han hamnade på psyket), han satt ju nämligen i en lastbil medan han som dog sattpå en cykel. Ett räcke där emellan hade ju inte suttit fel. Men inte är ett människoliv värt det inte, och inte heller det lidande det åsamkat de överlevande.
I artikeln står det vidare att ”När trafiksäkerhet diskuteras ligger oftast huvudfokus på åtgärder för att få fler att använda bälte, köra nyktra och hålla hastighetsgränserna. Oftast glöms det bort att vägen också måste vara säker. Det spelar ingen roll om förarna kör en säker bil, är nykter, använder bilbälte och håller hastighetsgränserna om vägen inte skyddar.”.
Vägen ska alltså inte enbart användas till transport, den ska även skydda bilisterna! Vad trist att detta inte gäller cykelvägar och vad tråkigt att man alltid påpekar att cyklister ska ha hjälm, inte att cykelvägarna och deras placering måste bli oerhört mycket bättre.
En sak förstår jag inte, om man är så mån om skydd, varför åker man inte tåg istället för bil? Tåget åker snabbt, det finns ingen risk att man dödar någon genom att somna eller att någon hamnar i den ”döda vinkeln” och det går på räls, alltså inget att oroa sig över. Dessutom är det mer miljövänligt än att åka bil. Vill man ha rörlighet och frihet, använd en cykel!
Men nej, allt ska anpassas efter de lata bilisterna. Jag undrar hur många stjärnor de befintliga cykelvägarna skulle få, eller ännu bättre, hur många stjärnor får den cyklist som cyklar på bilvägar när inget annat val finns. Ett bra exempel är ju olika landsvägar. Hur ”farliga” är de vägarna för cyklisterna och hur farliga är bilarna? Min gissning är att vägarna inte är farliga alls, jag skulle snarare säga att de är alldeles ypperliga för cyklar. Däremot kryllar det av bilar på dem, och det är bilarna som är farliga.
Låt oss se om politikerna slänger bort ännu mer pengar på att säkra vägarna för bilister med tanke på att bilarna ändå inte kommer att kunna användas så länge till när oljan tar slut. Vad sägs om att anpassa vägarna för cykling istället och ta bort bilarna? Åminstone i stan?
I England har vägarna blivit säkrare genom att ta bort fotgängare och cyklister. ”In recent decades, the number of pedestrians and cyclists on the roads has fallen dramatically.”
Road Peace: Common myths in ‘road safety’
Erik, jag antar att du är ironisk när du säger att de blivit säkrare, med tanke på din länk.
Tack för länken, det var riktigt roligt att se att fler än jag tycker att det är konstigt att man kallar trafikolyckor med bilar för just olyckor, med tanke på att de antagligen aldrig hade inträffat om folk inte körde bil. Jag såg att du är insatt i järnvägsverksamhet av någon slag, och jag tycker själv att tåg är ett betydligt trevligare sätt att resa på än bil. Framför allt så är det mycket säkrare för alla och bättre för miljön.
Visst var jag ironisk. Jag håller med dig om begreppet ”trafikolycka”. De flesta ”olyckor” hade kunnat undvikas om bilisten saktade ner. Jag har skrivit några inlägg om såna saker på min blogg.