Om juggen

Som du säkert har listat ut så heter jag inte juggen. Vissa kallar mig för det, men det är med en skämtsam ton i det, eftersom jag varken känner mig eller beter mig som det många skulle klassa som en typisk ”jugge” (vad det nu egentligen är), eller som en typisk människa för den delen. Alltså kan man nu konstatera att det finns en möjlighet att ironi har varit en av orsakerna till mitt namnval, eftersom ursprunget tydligen är så viktigt för så många.

Många anser mig vara en dömande och radikal person, har jag fått höra. Vissa klassar mig som arg och gnällig, andra som en orädd och verbal provokatör som sällan uttalar sig om något utan att ta reda på fakta kring ämnet. Vad andra än tycker så spelar det egentligen ingen roll. Om jag nu var en person som lade stor vikt vid vad andra tycker om mig så skulle jag inte vara den jag är. Jag är glad över att vara den jag är. Dock är jag fascinerad av alla dumheter som pågår runt omkring mig dagligen, och som dessutom tycks vara allmänt accepterade. Jag reagerar på det jag ser och det, mina vänner, är vad jag är – en reaktion.

Jag reagerar alltså på dumheter. I dagsläget anser jag den största dumheten vara hur människor förstör förutsättningarna för liv på denna planet, bl.a. genom att i  det stora hela undvika att tala om dessa två saker:

1. Överbefolkning.

2. Överkonsumtion.

Detta i sin tur leder mig till saker som jag stör mig på, nämligen att fokus flyttas från sådant som är viktigt till rena dumheter, som t.ex. ”kvinnoförtrycket” i Sverige och annat genustrams. Förutom allmän kändisonani som råder i media så pumpas det ständigt ut budskap om hur förtryckta kvinnor är, och detta gör så många svenskar upprörda . Det som oftast delas på Facebook av bekanta är:

A. Hur hemskt det är att vara kvinna, p.g.a. alla män.

B. Hur hemskt det är att vara invandrare i Sverige, p.g.a. alla svenskar.

Jag menar att inget av dessa problem ens kommer i närheten av detta problem:

Hur hemskt det är att vara intelligent bland alla dessa idioter och vilket pris även intelligenta  tvingas betala för att världen är full av idioter.

Att påpeka detta anses antagligen vara fel på något sätt, men jag står för att jag tycker att en alldeles för stor andel av mänskligheten består av sinnesslöa individer och att dessa korkade människors handlingar förpestar livet för de som råkat födas med en mer utvecklad förmåga att tänka. Har man en sådan förmåga känner man till begreppet att prioritera. Därför har jag sedan länge valt att prioritera det som jag menar är viktigt, som t.ex. punkt 1 och 2 som jag nämner tidigare. Människor som t.ex. prioriterar punkt A och B och lever för att försöka bevisa att de är sanna, är idioter.

Ansvarsfriskrivning: Jag är inte en sverigedemokrat, jag är inte en rasist, jag är inte en nationalist, jag är inte en kvinnohatare och jag är inte en feminist. Jag är inte heller ”vänster” eller ”höger”.  Jag har valt att inte tillhöra någon av dessa grupperingar eftersom jag anser att majoriteten av alla människor, oavsett hudfärg och kön, är korkade. Jag ingår inte i grupper bestående av korkade människor. Däremot är  jag en man, jag är född i Sverige som jugoslavisk medborgare av serbiska föräldrar och jag är numera en svensk medborgare. Det är fakta, som dock inte säger så mycket om mig som person, om man frågar mig. Frågar man däremot en feminist eller en person som inte gillar ”invandrare” kan man säkert få reda på en hel del om mig, som inte stämmer. Om du väljer att tro att jag är något som jag inte är, sätta mig i ett fack som jag inte tillhör eller tillskriva mig åsikter jag inte har beror det på att du är dum i huvudet, vilket är något jag inte kan hållas ansvarig för. Framför dina klagomål om din begränsade tankeförmåga till dina föräldrar. Tack!

 

75 svar till “Om juggen

 1. Du är min kompis – hoppas ni får en härlig cykeltur!

 2. Är du en riktigt jugge är den en synonym för Julia?

 3. Oj fuck nu blev det fel

  Det ska vara. Är du den riktig jugge eller är jugge en synonym för något annat?

  • Haha, detta blir visserligen ett jäääävligt långsamt svar (nästan 7 år), men tyckte bara ironin var så rolig. Texten beskriver samhällets korkade människor, och så kommer du i kommentarerna nedanför och frågar någonting som klart och tydligt står i texten du kommenterar till. Underbart!

 4. Reza, frågan är vad en riktig jugge är…

  Men för att svara på din fråga någorlunda så kan jag säga att jag föddes i Sverige som jugoslavisk medborgare och förblev det i 18 år. När jag var myndig kunde jag själv besluta om jag ville ha svenskt medborgarskap, och det ville jag.

 5. Det här med Jugoslavien är ju litet komplext. Jag har varit i Bosnien, Serbien, Montenegro och Kroatien. Det har blivit en hel del länder av gamla Jugoslavien som sagt och fler verkar det bli i och med Kosovo. Litet intressant är dock att du kallar dig ”juggen”. Jag trodde inte ”juggar” kallade sig för ”juggar” utan typ kroatier , serbier eller whatever! Jag hade dock en klasskompis som hade en morsa från Jugoslavien. Jag tror bestämt att morsan var från Kroatien. Den här klasskompisens morsa kallade sig inte heller ”Kroat” eller något annat utan just jugoslav…

  Nu är jag inte så väl bevandrad när det gäller Balkan men det verkar som dem som kom till Sverige innan jugoslavien splittrades kallar sig för jugoslaver. Jag har säkert helt fel eftersom jag inte direkt träffar ”juggar” så ofta men ändå.

  Jag tycker det här med etnictet är litet lustigt som sagt.

 6. Ja, det är minst sagt lustigt. Jag kallar mig juggen eftersom det är vad jag ”var” när jag föddes. Fast egentligen är jag en människa. Det spelar ingen roll var jag har mitt ursprung. Som jag nämner ovan är jag lite ironisk, just eftersom jag tycker att det här med ursprung är ganska så irrelevant men kulturellt kan det vara intressant eftersom människor ibland skiljer sig åt mycket på det planet.

 7. Hur kan du inte veta vad en ”typiskt-jugge” är? Du är ju för fan jugge själv, då måste du känna till din egen bakgrund. Har själv växt upp bland mycket juggar och älskar ert folk, sjukt coola och jävligt fina också.

  Dessutom var Jugoslavien fler länder än så; Serbien,Kroatien,Makedonien,Bosnien,Slovenien,Montenegro!

 8. Danny: Eftersom du vet vad en typisk jugge är så kan du ju berätta det för mig.
  Själv försöker jag undvika att generalisera, och extra försiktig är jag när det kommer till nationalieteter eller folkgrupper.

  Jag förstår inte din uppräkning. Vad motvierar den? Är det något som jag har skrivit som visar att jag inte känner till detta?

  För övrigt så hette republiken Bosnien och Hercegovina.

 9. Slovenec - Slovenen

  1: I Jugoslavien har du en villa på 200 kvm men bor i en hyreslägenhet
  2. Din store brorsas ”Svadba” har kostat mer än din pappas nya mercedes
  3: På söndagar köper ni rökt kött och andra kött prudukter od ” madjara ”
  4: När du har 17 konsonanter och två vokaler i ditt efternamn.
  5. Din ”baba” jagade dej runt i huset med kamomilica så fort du var sjuk.
  6. Din far/mor talade aldrig med dej om ”blommor och bin”.
  7: På ditt bröllop så känner du bara 1/3 av gästerna.
  8: Första låten på bröllopet är ”Danas majka zeni svoga sina”.
  9:Om du är över 30 när du gifter dej så hör du låten ”prode ljeto trideseto” mer än ”Danas majka zeni svoga sina”.
  10 Du har mer än tre ”slave” att gå på samma dag.
  11: På varje ”slava” är det samma maträtter: supa, sarma, Pecenje”.
  12: På varje bröllop är det samma maträtter: supa, sarma, Pecenje”.
  13: På alla dop är det samma maträtter: supa, sarma, Pecenje”.
  14:En jugge tjej försöker se ut som hon är 23 men är egentligen 15.
  15: När du minst känner 2st som heter Dragan.
  16: Att du är på något sätt släkt med minst en tredjedel av alla du känner.
  17Du går på högskolan, men sitter egentligen bara där och spelar ”tablica”
  18 Din far kallar dej idiot för något han inte heller kan göra.
  19: Även de feta serbiska tjejerna har de tajtaste kjolarna.
  20. Det finns mer sprit i spritskåpet än på någon bar i stan

 10. Okej, varje gång jag ser den listan så skrattar jag högt för mig själv. Den är ju lite överdriven, men ändå…så sann! Fast eftersom jag bara är halvblod så passar inte allt in på mig/min familj.
  Vår ”stuga” i Montenegro är inte en stuga längre som min svenska kompis överasskat utbrast när hon kom dit.
  Min systers bröllop kostade faktiskt inte så mycket – det var ju svartsprit för hela slanten.
  Ingen i min släkt vet hur man firar sin helgondag…men de försöker i alla fall.
  Jag är 28 men ser ut som 20-22 och trivsmed det. Min kusin, och min kusins pappa heter Dragan. När jag åker ner till serbien/montenegro kollar alla konstigt på mig för att jag INTE har den där ”come on and fuck me”-looken. Blev fullständigt utskrattad den dagen för många år sedan när jag hade på mig ett par skitsnygga baggyjeans när vi skulle ut. En tajt minikjol skulle jag aldrig ta på mig.

 11. Listan stämmer inte riktigt på mig:

  1. Vi hade ett hus i Kroatien som var betydligt större än 200 kvm men sedan mina föräldrar skilde sig vill min far att jag ska säga upp arvsrätten (inte för att det går men min far är inte så smart). Själv bor jag i en bostadsrätt som är lite för stor för mig egentligen.

  2. Jag har ingen storebrorsa. Min syster gifte sig i hemlighet på Arlanda med sin kille utan att berätta det för någon.

  3. Det kanske hände när jag var liten, men jag äter mest ute.

  4. Okej, en överdrift men det bör snarare stå att man har många konsonanter i följd i sitt efternamn så att ingen kan uttala det.

  5. Min ena baba har jag aldrig träffat eftersom hon blev ihjälslagen av min farfar innan jag föddes.
  Min andra (mormor) föreslog att badda in en i sljivovica (och det fungerade faktiskt).

  6. Stämmer, förutom att min far kom med plumpa kommentarer.

  7. Kommer nog aldrig att gifta mig. Har inte hittat någon jag vill gifta mig med.

  8. Skulle aldrig gifta mig i Serbien.

  9. Jag skulle bestämma musiken och skulle inte gifta mig i Serbien.

  10. Jag firar inga andra saker än mina vänners födelsedagar. Abslout inget annat eftersom det inte betyder något för mig.

  11, 12, 13. Maten är ju klassisk juggemat men de få gångerna jag äter middag hos min mor så har jag och min syster tränat henne i att inte laga sin mat på juggevis utan göra den ett antal gånger hälsosammare och mycket mer vegetarisk. Som sagt så firar jag inget.

  14. Det kanske är sant, men jag är en juggekille som är några år över 30 men ser ut som ca 27.

  15. En av mina kusiner heter Dragan, men jag umgås inte så mycket med juggar. Har mest några ytliga bekanta som är juggar.

  16. Den enda släkting jag umgås med är min mor. De andra har jag ingen kontakt med. Det är självvalt.

  17. Jag har aldrig gått i högskolan. Jag arbetar och tycker att många andra är långsamma, ineffektiva, lata och saknar kreativitet och nytänkande.

  18. Min far är en idiot. Han blev snarare förbannad på mig när jag var liten eftersom jag kunde saker som han inte kunde göra och han kände sig förnedrad. Det gick givetvis ut över min mor som han anklagade för att ha uppfostrat mig till att tro att jag är bättre än han när jag borde ha vetat min plats och varit tyst. Nu råkar det vara så att min mor inte uppfostrade mig till att inse att han är korkad, det insåg jag själv vid en tidig ålder eftersom han gjorde korkade saker.
  Till slut hoppade han på mig när jag var 14 år och sade att han skulle döda mig.
  En gång (tror jag var ca 8-9 år) så var vi på Kolmården. Då pekade han på en åsna och sade ”Eto ti brata!” och jag svarade ”Ako mi je to brat, šta mi je onda otac?”. Då var det bara att åka hem och han skrek på min mor hela resan hem och hela natten eftersom jag var _hennes_ son som hon hade uppfostrat fel.

  19. Det jag har sett på juggefester är att de flesta tjejerna inte har så mycket kjol överlag, utan visar gärna ganska mycket hud.

  20. Jag är nästan helnykterist. Jag fick öl av en kille som slutade hos en dansk samarbetspartner, som han skickade till mig vintern 2006-2007. De har legat i min kyl sedan dess. Kanske dags att kasta dem?

 12. Jugovic tjej

  juggar som juggar tillslut så kan vi inte vara utan varandra, varken bosnier serber eller kroater, man dras till varandra. man märker att likheterna är mycket mer än skillnaderna…e stolt att kallas för jugge o det som jugoslavien innan kriget stod för! .ps: jugge tjejer är faktiskt fina som en annan sa tidigare men dock inte farliga så som vissa påstår ; )

 13. Dennis Nilsson

  Du borde översätta det du skrev här ovan till svenska; ”En gång (tror jag var ca 8-9 år) så var vi på Kolmården. Då pekade han på en åsna och sade “Eto ti brata!” och jag svarade “Ako mi je to brat, šta mi je onda otac?”.”

  Din far utövade ju psykisk misshandel mot dig och din mamma. Han borde varit stolt över dig, och ditt snabba och välformulerade svar. 🙂

 14. Dennis:

  Min far är allvarigt sjuk i huvudet. Tyvärr såg han mig som konkurrens av något slag. Varje gång jag gjorde något bra ville han trycka ner mig och försöka visa hur oduglig jag var. Lyckligtvis påverkades jag inte så mycket av det eftersom jag mycket tidigt insåg hans hjärnas begränsning.

  Jag måste erkänna att jag själv tycker att mitt svar var väldigt fyndigt. 😀

 15. Så översätt nu då Juggen! Trevligt förresten att det är lite aktivitet här på sidan 🙂

 16. Nja, mycket och mycket… 🙂

  För mycket saker som sker privat som tar energi.
  Hoppas kunna vara mer aktiv om ett tag.

 17. Allt sker i sinom tid 🙂

 18. Fan vad du ser ruskig ut…jag tror inte jag vill slåss med dig även om det handlar om frihet =)

 19. budes li nekada umoran od svih ovih glupih diskusija i dokazivanja svima heeeej evo ovdje sam jaaaa normalan i ok eller???? radimo neke stvari koje drugi preskacu jer se u startu uzimaju za ozbiljno ushhh svega mi je pun……..

 20. Jasna: Pa ponekad mi dosadi, naravno, ali istovremeno mi je zanimljivo da posmatram reakcije kada shvate da je to sto su milsleli o meni sasvim pogresno. Nazalost ce uvek postojati vise glupih ljudi, treba se samo naviknuti. 🙂

 21. juggen, du verkar arg på det mesta, är det inte så.
  Vad hände med distansen? och lite glädje?

  men ändå intressant blogg hehe.

 22. Ines: Jag skulle nog säga att korkade saker irriterar mig. Om du säger att jag är arg på det mesta betyder det att det mesta är väldigt korkat. Det är knappast mitt fel. 🙂

  Distans kan man ha till sig själv, och om flera hade det så vore världen en bättre plats. Nu är det så att många tar sig själva på alldeles för stort allvar vilket leder till att de inte visar hänsyn gentemot andra. Därför kör de bil, för att det ska bli mer bekvämt för just dem. Därför måste de flyga på utlandsresor flera gånger per år, för att de är ”värda” det. Därför kastar folk hela kläder och köper nya, för att de ”måste” följa modet. Därför krigar människor, för att bevisa att det de _tror_ är mer sant än vad någon annan tror.
  Därför fokuserar människor på ovanligt förekommande problem för att slippa ta tag i de riktiga problemen.
  Därför försöker man tysta det fria ordet genom kartläggning på internet eller hot från religiösa grupper.

  Att dessa människors sjuka konsumtion och självcentrerade livsstil skapar enorma problem världen över skiter de själva i. Och om man kritiserar deras vidriga egoism så blir man kallad för negativ och arg. Faktum är att jag tycker synd om människor vars liv är så tomma att de måste köpa sig lycka hela tiden, som försöker inbilla sig att det är deras rättighet att göra det på andras bekostnad och som försöker måla upp ett sken av att vara framgångsrika och lyckliga. Tyvärr är de tomma, det är allt de är och de vet det själva innerst inne. Därför dövar de sin sorg med droger, alkohol, statussymboler och religioner.

  Visst, jag kan ha ”distans” och glädjas över att jag också kan leva på det sättet om jag vill, eller så säger jag att beteendet är vidrigt.
  Jag väljer det senare och kommer alltid att säga vad jag tycker om självupptagna kräk som förstör omvärlden för andra.

  Så mycket för min distans och glädje. 🙂

 23. Efter de historier om din farsa så tycker jag att han låter som en typisk ”jugge” speciellt med kommentaren ”Eno ti brata” som är en klassiker.

  • Jag vet inte om han är så representativ för alla juggar. Jag väljer att inte generalisera och jag har träffat många därifrån som är betydligt trevligare än han. Dock är det möjligt att beteendet är mer vanligt förekommande inom den kulturen.

 24. du är en typisk jugge ska jag säga dig … det e juggar som tror att dom är försvenskade hahah….

  • Sanja, du verkar tro att du känner mig väldigt bra. Jag undrar dock vad det är som har fått dig att tro det.
   Jag ska upplysa dig om en sak som du kan ha användning av i framtiden: läs det som står istället för att fantisera ihop saker i ditt eget huvud.

   Jag skriver att jag inte är en typisk jugge men menar att jag egentligen inte är en typisk människa. Jag skriver tydligt att jag undrar vad en typisk jugge är. Ingenstans skriver jag att jag tycker att jag är ”försvenskad”. Varför? För att jag inte är ”försvenskad”. När jag tänker på mig själv så tänker jag inte ”Jag är svensk!” men inte heller ”Jag är jugge!”. Jag tänker ”Jag är jag.”. Jag är ju ingen annan än jag och den enda jag egentligen kan referera till och veta hur det känns som att vara är just mig själv. Svårare än så behöver det inte vara.

 25. Jag tycker du låter som en härlig misantrop och det vore tokigt att vara någonting annat än det i denna värld förstörd av vår misslyckade art. Bara så’nna som kan se klart.

  • Som du säger så är det svårt att vara annat än en misantrop om man är någorlunda insatt i vad mänskligheten har gjort och fortfarande gör.

 26. Jag tror bestämt att ni missade en punkt på den ironiska listan som förklarar vad betäckningen ”jugge” står för. Där skulle jag vilja tillägga en punkt: Skorstensrökandet!
  För övrigt: Intressant blogg! (Skall sätta mig och läsa fler inlägg, -en dag då klockan ej visar ”läggdags”.

 27. Juggen, jag tror du har lite probleem.. och jag har bara ett ord till dej.. du är en pizda!!!!

  Sluta grina och buttra, vill du inte vara jugge, börja med att sluta kalla dig själv för jugge,…
  Låt oss riktiga juggar vara juggar, vi trivs med vår ”du vet att du är jugge” lista – jag tar stolthet över den.. du behöver inte påpeka hur inte en enda punkt inte stämmer på dej för att du är ju änna inte som oss.
  Du vill inte associeras med oss och vi vill inte assosieras med dig… Kalla dej inte för jugge, du har inget med det att göra. Du är en deprimerad svensk grabb and thats it.

  din farsa va sjuk i huvet ha??? keep it to your self istälet för att skämma ut det familj du redan har… Fan noll respekt!!

  • Maya, något säger mig att du har ett större problem än jag i och med att du inte ens kan skriva ordentligt.

   Vem har sagt att jag grinar över att jag är jugge? Jag bryr mig inte om jag är en jugge eller inte, framför allt är jag mig själv. Något säger mig dock att du inte har den mentala kapaciteten att förstå dig på begreppet ironi.

   Du får vara hur mycket jugge du vill, vem hindrar dig? Listan du ”tar stolthet” över, vart tar du stoltheten? Klart att jag inte behöver påpeka att den inte stämmer på mig, lika lite som du behöver bry dig eller påpeka dina åsikter för mig på min blogg. Något säger mig dock att du saknar den mentala kapaciteten för att ens känna till begreppen självkritik och självinsikt.
   Jag associeras helst enbart med mig själv i alla lägen, men du känner dig uppenbarligen träffad av detta. Tänk att du bryr dig så mycket om hur lilla jag ser på mig själv. Att du sedan tror dig vara talesperson för alla juggar är ju lite väl komiskt. Vad jag sedan kallar mig har inte du med att göra. Du har rätt att jag ibland blir deprimerad över hur korkade människor är, men hellre det än att vara deprimerande korkad som vissa andra är. Ja, jag syftar bl.a. på dig. Och ja, jag är svensk medborgare så du har alldeles rätt i att jag i vissa avseenden kan klassas som svensk. Till skillnad från dig har min identitet aldrig kretsat kring min nationalitet, etniska tillhörighet eller ursprung. Jag tycker att jag har mer att erbjuda än vad jag råkades födas som. Men oj, förlåt, jag kom plötsligt på att du antagligen inte förstår vad jag försöker säga.

   Ja, min farsa är sjuk i huvudet. Du, å andra sidan, är dum i huvudet som tror att jag överhuvudtaget bryr mig om en mentalt efterbliven människas åsikter. Tyvärr inser du inte ens att det är du som skämmer ut dig själv och även din familj då din begränsade intelligens med största sannolikhet beror på dåliga grundförutsättningar i form av mindre konkurrenskraftig genetisk kod.

   Om du nu är så ”stolt” över
   vad du råkade födas som, varför bor du då i Sverige din klåpare? Flytta härifrån. Så vitt jag vet så heter inte juggar Maya med den stavningen, din pajas. Jag misstänker att du inte ens kan språket med tanke på hur dålig din svenska är. Antagligen har du hört det förr, och med risk för att upprepa mig, men du är faktiskt extremt korkad. Tyvärr ligger det i sakens natur att du antagligen aldrig kommer att inse det själv.

 28. Patrik Olsson

  Hördu juggen

  Hur kommer det sig att du och Nima har tagit bort varandra från era bloggrolls? För en månad sen hade ni länkar till varandra, men nu är de borta.

 29. Defensivt svar du kommer med. Är det så illa?

  • Defensivt? Inte det minsta. Däremot anser jag att människor som inte känner mig inte påverkas av mitt privatliv. Det här är inte Aftonbladet, utan min blogg. Om jag inte vill diskutera privata saker så slipper jag. Främst eftersom det inte ligger i mitt intresse att ”svartmåla” människor vars privata ageranden redan blåsts upp till orimliga proportioner, vilket många redan är medvetna om. Jag väljer själv vilka jag vill eller inte vill umgås med. Om något inte passar in i min syn på hur man ska behandla andra människor så är det mitt val att ta avstånd från en person (och nej det har inte med den där patetiska strippan att göra). Det har knappast andra med att göra och det påverkar inte innehållet i denna blogg.
   Den dagen någon gör något brottsligt så polisanmäler jag den, inte för att det hittills har haft effekt eftersom rättssystemet i det här landet är ett skämt, men det är så jag agerar. Så, om inget brott har begåtts och ingen annan än jag och en till person är påverkade av detta, så kvarstår frågan: på vilket sätt påverkas andras liv så att de måste få reda på vad som har hänt annat än att man finner nöje i skvaller?

 30. Självklart slipper du diskutera privata saker, om du vill. Du är tillräckligt tydlig i ditt svar som det är.

  Jag tycker bara det är synd, då du och Nima verkade utveckla en fin och ömsesidigt respektfull vänskap er emellan, att se denna vänskap falla isär.

  Jag hoppas ni hittar en fungerande kommunikation så småningom. Vad denna fnurra än beror på.

  Du har min mailadress om du vill skriva något som du inte vill använda din blogg till.

 31. Har du funderat på att ta antidepressiva medel? Kanske kan hjälpa dig, för du även om verkar rationell är tvivelaktigt fullt fungerande.

 32. ”är du tvivelaktigt” ska det givetvis stå.

 33. Är det jag som skrev detta eller var det någon annan? 😉

 34. hahah fan vad skön du är juggen! har suttit och läst igenom lite inlägg från dig och jag har skrattat så mycket, speciellt ditt inlägg om dina kära kvinnor. du skriver med en sån ironi fast du är seriös. och jag kan förstå varför du har valt att inte umgås med juggar i allmänhet… om vi nu syftar på samma anledningar 🙂 nastavi kako sto radis, du kommer säkert komma långt! sretno

 35. Hvala Tamara! 🙂

 36. Käre Juggen,

  Jag tycker inte alls att du är en pizda. Jag tycker däremot inte om människor som helt oombett kallar andra för grova könsord. Andra typer av människor som jag inte tycker om är t. ex. människor som dricker alkohol för att sedan köra bil. Nu när jag tänker efter så finns det ett nästan oändligt antal människotyper som jag inte tycker om. Men, det finns också några jag gillar. Jag tycker t. ex. om dig trots att jag läser mig till att vi tycker olika om vissa saker. Det stör inte mig eftersom en människotyp som jag verkligen gillar är människor som tar reda på vad de tycker, som anstränger sig och som faktiskt vågar stå för vad de tycker. Människor som försöker komma vidare i sina resonemang. Ibland vet jag inte vad jag tycker om vissa saker och då försöker jag erkänna att jag inte vet istället för att ex. tycka som mina föräldrar eller mor- och farföräldrar tyckte. För, om jag fick lämna ett bidrag till vad jag tycker är typiskt ”juggar” (samtliga nationaliteter på Balkan) så är det just detta. Att tycka och känna som ”man” har tyckt och känt i generationers generationer. Och dessutom vara stolt över det? Om detta enligt vissa gör mig till en ”försvenskad” pizda så är jag gärna det. Jag bryr mig mycket lite om vad människor som kallar andra för grova könsord tycker om mig.

  /K

 37. Hoppas K:s innerliga svar har stor betydelse för dig Juggen!

 38. Hej!
  Jag vill inte kalla dig för jugge! Svennar använder det som nedsättande!
  Min mor kom fån forna Jugoslavien, min far är italienare. Jag känner mig som ingen och ingenting! Svensk lär jag aldrig bli! Även om jag är född här och är svensk medborgare! Svennarna håller mig utanför! Jag har försökt! Till ingen nytta! Jag har arbetat och slitit som ett djur på en djävla fabrik i hela mitt liv. Snart är jag pensionär! Jag har slösat bort mitt liv i ett meningslöst land. Jag flyttar när jag blir 65….Var? Det vore bättre att skriva vad är en typisk svensk! Jag har slösat bort ett helt liv på dem! Jag bor i deras land! Vad fan är det för folk? Jag känner ingen av dem! Hej! Hej! på jobbet. Mina barn känner likadant!

 39. Hej!

  Dina ord beskriver mig till 100 %. Jag är också jugge från forna Jugoslavien och hittade din blogg av en slump när jag googlade ”jugge+blogg” (djupt och genomtänkt, jag vet), i brist på korkade saker att göra. Du skriver precis det jag tänker i väldigt, väldigt många fall. Snälla fortsätt med din blogg, för det är riktigt roligt, tragiskt, tydligt och totalt galet att läsa.

  Ha en toppendag! 🙂

  • Hej Z och tack för dina vänliga ord!
   Jag ska försöka skriva mer så småningom. Just nu håller jag på med andra saker som tar upp ganska mycket av min tid och energi, men jag lär skriva igen någon gång. Tack ännu en gång för din kommentar. Jag får sällan några så jag tänker då att de flesta tycker att det jag skriver är intetsägande, varför jag väljer att göra annat istället.

 40. Hej, jag har funderat själv på att göra en blog om att vara jugge i sverige och undrade hur många läsare du har på din blog? väldigt fina inlägg och fortsätt med bloggandet!
  //boris

 41. Hej Boris, kul att du gillar min blogg!

  Jag skriver ju ganska sällan och anses antagligen enligt svenska mått vara ganska radikal, oförsonlig och hård, varför jag inte tror att så många är förtjusta i det jag skriver.

  Men det är väl strax över 1000 tittar varje månad. Det är väldigt lite för en blogg, men jag tänker att om jag så får en människa att tänka till så är det värt det. 🙂

  Ha en fin kväll!

 42. Hej Juggen! Jag måste säga att jag gillar dina rättframma kommentarer till ”lustigheterna” i den svenska ankdammen! Jag har haft nöjet att arbeta tillsammans med ett antal svartskallar från Det forna Jugoslavien med delar, tillika svartskallar som hälsade mig med ”tjena svartskalle” ity jag tillhör den bastard av dansksvenskar med svart hår, varför svartskalle även kunde tillämpas på mig. Såsom varande halvdansk (därav min släkt på fädernet) kan jag bara tillstå att det samhälle vi tvingas dväljas i här i svedala är av mindre godartad beskaffenhet! Dina sunda kommentarer till de sjuka uttryck den nuvarande kulturen i det här landet, ger mig hopp om manlighetens försvar i en värld full av ”heniserade” existenser som påstår sig vara män men som egentligen är lismande höns av så kallad manlig art. Fortsätt med att kommentera den nuvarande svenska undergångskulturen!
  Som en positiv länk vill jag tipsa dig om http://www.youtube.com/watch?v=_Pp5rh-q9Ls
  med en underbar konsert med skön musik!

  MVH

  Johnny Krejlgaard

 43. Hej Juggen!

  Jag snubblade in på din blogg för något år sedan och har sedan dess följt den ungefär lika sporadiskt som du uppdaterar. Din blogg är fantastiskt bra, men på senare tid har jag saknat Serbalena Jugging. Har hon tagit semester? Tycker Ribbling får ta på tok för stor plats i etikettrelaterade frågor. Puss och kram från Juggan.

 44. Oj, vad intimt det blev! 😉

  Serbalena är en lat snobb och kommer att återkomma när hen behagar.
  Jag vill passa på att tacka för dina vänliga ord! Jag önskar dock att majoriteten av det jag skriver om aldrig hade behövt belysas.

 45. Jag är kroat från Hrvatsko Zagorje, och tycker den där listan med de x antal punkterna knappt uppvisar någon enlighet med verkligheten i den del av ”Jugoslavien” jag håller till. Jag känner inte en enda vid namn Dragan hur långt ut mot min stora umgängeskrets jag än blickar, utan vi heter Franc, Rudolf, Juraj, Timotej, Gregur, Antun och Albert. Våra efternamn har många konsonanter, men det har de även i andra slaviska språk som polska, tjeckiska och ryska, inget typiskt jugoslaviskt med det. Dessutom lägger vi in fler vokaler än de andra, exempelvis i ordet för kyrka, som på standardjugoslaviska blir crkva, men som här, och i Slovenien, blir cerkva eller cirkva. Vi bygger stora hus och stugor det är sant, men åk till Österrike så får ni se att de inte heller direkt bygger små villor. Våra hus är tydligt inspirerade av alphusen, och kafana (som här heter ”gasthauz”), har en helt annan karaktär än i exempelvis Bosnien. Här serveras en inhemsk variant av wienerschnitzel och äppelstrudel, och har man tur kan man få höra ett par toner av en centraleuropeisk vals eller polka. Det där familjekomplexet ni beskriver finns även i Österrike och Ungern, och är liksom här i Hrvatsko Zagorje inte alls lika framträdande som det förefaller vara i Bosnien och Serbien. Visst, våra föräldrar är hårda, men åk till gamla östblocket, så upptäcker ni att skillnaden, i den mån den är befintlig, är ytterst hårfin. Vi här uppe avskyr baklava och andra turkinspirerade rätter, och håller oss till rätter från Slovenien, Österrike och Ungern. Våra slott och borgar är rakt igenom centraleuropeiska, liksom vår kultur. Tjafs kan man råka ut för i vinstugan (klet), annars är vi timida och lugna. En äkta Zagorec är allmänt stel och tillbakadragen, vill helst inte bjuda in fler än nödvändigt till en fest, och värnar om sin tomt. Hade vi haft det bättre ekonomiskt, hade den sociala och ekonomiska standarden varit i nivå med den i Österrike och Sverige, och ändå har vi i Zagorje kommit förvånansvärt långt, vilket bekräftas av ditkommande bosnier och serber. Beträffande språket så står ytterst få gemensamma drag med serbiskan och bosniskan att finna, men till gengäld än rad med likheter med slovenskan och tyskan. Vart tredje ord i vår dialekt härstammar från högtyskan, som exempelvis gasthauz, cuspajz, bedinerica, besteke och spajza. Germanskt baserade efternamn som Vidmar, Kramar (Kramer), Flegar (Pfleger), Tisljar (Tischler) och Frajman (Freimann) återfinns bland oss, men även -ic- och -vic-efternamn, dock ofta med västerländska förled, som Augustincic, Hermanovic, Francetic och Karlovic, jämfört med i Bosnien Muhamedovic och i Serbien Mitrovic. Vi Zagorci och slovener är trötta på att ständigt förknippas med de sydligare ”juggarna”, då likheterna med dessa är ytterst få. Besök Hrvatsko Zagorje, och ni kommer att omvärdera er syn på saken totalt!
  /Alojz Videlj

  • Välkommen till min blogg Alojz och tack för att du delar med dig av språk- och namninformationen från området Zagorje!

   Du skrev ”Vi Zagorci och slovener är trötta på att ständigt förknippas med de sydligare ”juggarna”, då likheterna med dessa är ytterst få. Besök Hrvatsko Zagorje, och ni kommer att omvärdera er syn på saken totalt!”
   Och det är just den önskan om att framstå som så annorlunda och inte ”som de andra juggarna” som visar att ni precis är som de andra, eftersom de håller på med samma typ av trams. 😉
   Att sydslaver har blivit influerade av de olika ockupationsmakterna/allierade är inte konstigt alls, men jag lovar dig att jag skulle kunna hitta fler likheter mellan de sydslaviska kulturerna än olikheter.
   Sedan är det så att min fars familj faktiskt kommer från Kroatien (även om de räknas som serber enligt gammal sydslavisk tradition) och vi hade ett hus som inte låg alltför långt från Zagorje (mindre än 100 km därifrån), och det var inte så långt från gränsen till Bosnien (ca 1,5 mil från den lilla staden Kostajnica). På den lilla sträckan hann det förvisso ”hända” en hel del (d.v.s. innan serberna blev etniskt rensade från området, nu bor väl där mest kroater i husen som en gång tillhörde serber), men jag hävdar bestämt att likheterna är större än olikheterna.

   • Ärligt talat bryr jag mig inte om vad som försiggår utanför Krapina-Zagorjes, Varazdins, Medimurjes och Koprivnica-Krizevcis läns gränser, förutom Zagreb möjligtvis. Jag ser mig självfallet som kroat, men varför skall jag tvingas erkänna att vi är praktiskt taget identiska med de övriga juggarna, när folk vid kusten och i Karlovac inte ser oss som sina jämlikar, utan ser oss som ”folket i norr”, folket som bara bryr sig om sig själva och sina vinstugor. När jag för en konversation med någon från Rijeka eller Dubrovnik, och då av naturliga skäl talar på min zagorska dialekt, blir jag bemött som om jag vore utlänning. De är inte otrevliga eller så, men de ställer frågor till mig som man är van vid att de ställer när man kommer till andra länder. Om man nu strikt rättar sig efter resonemanget att även Zagorjeborna i grunden är betydligt mer lika serberna/bosnierna än vad de är olika dem, kan man ju i princip säga att även österrikarna och ungrarna är mer lika dem än olika, eftersom att jag som Zagorjebo med täta kontakter med Österrike råkar veta att österrikarna uppvisar stora kulturella likheter med oss, vilket de även själva säger. Nej, tacka vet jag Hrvatsko Zagorje. Tyvärr har den jugoslaviska regeringen i 50 år, och nu den kroatiska i 20 år, ständigt missgynnat vår så kulturrika och ekonomiskt viktiga region, vilket fått oss att alltmer försvinna bland mängden, men bland de zagorska kullarna ekar våran kultur, som vi aldrig kommer låta någon stjäla ifrån oss. Vad gäller kriget så är det en totalt inaktuell fråga för oss. Visst, vi anser att det var rätt av den kroatiska armén att försvara Kroatien mot östeuropeisk terror, men nu efter 20 år orkar jag inte höra på det ständiga tjatet om att västvärldens bedömning är orättvis och politiskt vinklad. Zagorje har inte varit i krig sedan 1945, och hade det inte varit för kriget 1991-95 hade vi kunnat bidra till en snabb återuppbyggnad av Kroatien, samt sett fram emon pånyttfödelse av den zagorska kulturen. Jag gråter varje gång jag ser någon slå upp medelhavshus eller ottomanskt hus på de zagorska bergen, eller spela någon romsk dans som kom hit först år 1975. På 1920-talet joddlade vi i Zagorje och bar lederhosen, nuförtiden blir man mördad om man som zagorec bär den gamla folkdräkten och spelar den gamla musiken, eftersom att man anklagas för att ha komplex. Jag är ledsen att jag behöver säga detta, men jag känner faktiskt ingen brödraskap med bosnier, serber och dalmatiner, även om jag tycker att de är riktigt schyssta människor precis som de flesta. Jag är helt för fred mellan folken, och är för närvarande i en relation med en bosniska, men jag är och förblir centraleuropé.
    Med vänskapliga hälsningar, Alojz Videlj!

 46. P.S. Du nämnde något om ”önskan att vara annorlunda”. Detta är definitivt inte fallet med min familj, den halvtråkiga familjen Videlj, som i 30 år försökte bilda en enhet med våra mer sydligt boende landsmän, utan resultat, eftersom att de förekom oss med att poängtera skillnaderna, vilket till slut fick oss att inse att vi är de vi är, något vi är stolta över. Förvisso bor JAG ju i Sverige sedan 1998, och är förtjust i Sverige, där jag troligtvis kommer att stanna i och med mitt förhållande med Selima, som inte kan tänka sig att flytta tillbaka ned dit, men jag vill så ofta det går besöka Hum na Sutli, och, när tillfälle erbjuds, Strassengel nordväst om Graz, Österrike, där min pappas morföräldrar och deras familjer bott sedan 1963.

  • Jäkligt intressant att läsa om din region Alojz! Jag vet att en av mina kusiner berättade att han var nånstans i norra Kroatien o kom hem o sa att han inte förstod vad dom sa, fast jag trodde hela tiden att han hade blandat ihop Slovenien med norra Kroatien. Lederhosen och joddel i ett ex-jugoslaviskt land, snacka om exotiskt alltså! Nästan så att man får lust att besöka regionen. Kan man få följa med i din resväska nästa gång:)

 47. Hallojs Alojz! Intressant läsning för en kroat som jag, med turkinfluerat efternamn och allt. Jag har hört talas om Zagorje men inte förstått hur annorlunda och mer högstående det är från resten av de andra ställena i det som en gång hette Jugoslavien. Där ser man, man lär sig något nytt varje dag. Jag förstår att det är jobbigt för dig att klumpas ihop med en massa löst Balkan-folk så jag föreslår att när vi hädanefter skämtar om stereotypa ”juggar” och ”juggementalitet” istället använder oss av uttrycket ”juggar, förutom de från Zagorje som har mer österrikisk humor”.

  Jag undrar dock en sak, du skriver att man blir ”mördad om man som zagorec bär den gamla folkdräkten och spelar den gamla musiken”. Av vilka blir man ”mördad”, av Zagorje-borna eller av juggarna? Om det är Zagorje-borna du avser så undrar jag om det också är en österrikisk kulturell sedvänja, att mörda folk på grundval av deras klädsel?

  I all vänskaplighet önskar jag dig och Selima många joddlande dansstunder i lederhosen och dirndl utan inslag av romska danssteg från 1975, i ert nya land Sverige.

  Tjingeling! 🙂

  • Jag överdrev kanske det där med att man blir mördad. Jag baserade det på ett möte jag hade med en bosnier förra sommaren, då vi pratade lite om sedvänjor och traditioner i våra respektive regioner, och jag nämnde att Zagorje kändes mer centraleuropeiskt. Bosniern svarade då ”säg inte det till min pappa, han kommer att döda dig”, med en glimt i ögat, och då frågade jag honom varför, varpå bosniern svarade att hans pappa hade haft dålig erfarenhet av nordliga kroater och slovener, som enligt försöker göra sig till något de inte är, och därför trycker ned de övriga s k juggefolken.

 48. Förresten rocki, vad är ditt efternamn, som du nämnde var turkinfluerat? Jag har ganska sällan stött på turkinfluerade efternamn i Kroatien faktiskt, de enda jag på rak arm känner till är Corak och Colak.

  • Ursäkta för sent svar, men jag ville bara få det sagt. Alltså, av vilken anledning känner folk från forna Jugoslavien ett sådant påträngande behov av att framhålla sin identitet som om den vore rent exotisk i förhållande till den svenska? Många s k ”juggar” bara måste säga att han är en vilde, att han drack två flaskor rakija hemma, att han är en riktig man o s v. Det är högst påtagligt att ni ställer er utanför svenska samhället genom att aktivt tillskriva er en för svenskar totalt främmande identitet, som i själva verket inte finns. Ni klagar på svenska folket och säger att de är tråkiga och kalla, men tycks inte själva inse vad ni förorsakar när ni inför svenskarna skryter med hur utmanande och vilda juggetjejer är, hur många personer som bevistade er fest och ställde till med oreda, och hur sjukt hög musik ni lyssnar på varje dag. Ni försöker tvinga er in i en samhörighet med andra s k juggar istället för att vara som vanligt folk. Många från f d Jugoslavien lider av något otroligt stort bekräftelsebehov, och försöker därför spela tuffa och coola, när man istället kan ge sig ut på den svenska bygden och umgås som en genomsnittlig europeisk människa. Jag känner invandrare från andra Balkanländer, som Rumänien, Grekland och Albanien, och ingen försöker på något vis förstora sin betydelse, utan glider sakta men säkert in i det svenska samhället. Det är nog bara finländarna i Europa förutom er som lider av ett så iögonfallande behov av att INTE vara svenska, utan ständigt framhålla er identitet, och det på ett negativt sätt också. Det enda svenska folket får höra från er om era länder är rakija, šljivovica, manlighet och Tito, men ingenting nämns om de mer vanliga sidorna. På samma sätt får svenskarna av finländarna nästan uteslutande veta om koskenkorva, finsk ”sisu” och homofobi, när Finland har så många goda sidor som man på egen hand måste upptäcka, precis som med Ex-Jugoslavien. Jag minns en gång när jag träffade en serb i Stockholm, och han skröt om hur han bröt mot reglerna och drack i oändliga mängder. Jag tröttnade på hans behov att utmärka sig från svenska folket, och sporde honom till sist varför han inte skötte sig som han hade gjort hemma. Då tystnade han en lång stund, innan han slutligen fick ur sig att han påverkats av gemene svensks förutfattade bild av juggar, baserad på attityden hos tidigare sådana. Jag är själv kroat, och har mycket erfarenhet av kroater i Sverige, och måste då tyvärr säga att de kroater jag stött på i mindre utsträckning har haft den attityd som många serber och bosnier har, utan istället försökt framstå som vanliga människor. Visst, de är ofta väldigt stolta, och dessutom högröstade, men det är ett beteende som jag tycker återkommer bland ungerska, polska och österrikiska invandrare i Sverige, och dessa märks inte, eller gör inte anspråk på att märkas, i Sverige, utan lever välintegrerat som vilken europé som helst. Ni juggar tycks vilja distansera er från Europa, och påstå att ni är något helt annat, när ni i själva verket är européer på samma sätt som tjecker och spanjorer, t o m mer ”europeiska” än den sistnämnda gruppen. Som sagt, jugoslaver och finländare är de europeiska invandringsgrupper som aktivt arbetar på att INTE integrera er, utan vill att svenska folket skall anpassa sig till den tuffhet och råhet ni påstår er ha, men som ni i själva verket har av varken mer eller mindre än andra européer. Jag betecknar mig ALDRIG som jugge, utan som europé, och gör inte så stor sak av våra länders historia och kultur. Varför tycker många av er att det är så fel att man vill smälta in i det svenska samhället? Visst, man behöver inte bli totalsvensk, men heller inte envist hålla fast vid någon falsk livsstil, där råhet och tuffhet är norm, d v s bland er i Sverige. Kom till Sverige, lev som vilken europé som helst och ta del av allt Sverige har att erbjuda. Nämn gärna ert ursprung, och känn glädje över det, men hör det inte till ett tvång att intensivt lyfta fram er machokultur. Jag talar sällan om min bakgrund, och fastän folk hör min brytning, betecknar de mig som vilken europeisk invandrare som helst.

   Beträffande det att vi juggar MÅSTE hålla ihop så är påståendet på intet vis förankrat i verkligheten. Jag klarar mig bra utan serber, slovener och bosnier, men umgås gärna med dem ändå. Umgås dock med dem som vänner, inte som själsfränder och landsmän som i själva verket inte är mina landsmän. Om man kommer därifrån jag kommer är det svårt att känna samhörighet med s k juggar och den identitet de målar upp. Den bild av Jugoslavien som svenska folket får av er kan jag inte känna igen mig i, utan det är snarare så att jag känner igen mig om en österrikare berättar om sitt för en svensk, så är det bara. I hela 50 år tog kommunisterna bort tyska namn från gator, torg, restauranger och byggnader, brydde sig inte om att underhålla österrikiska byggnader och uppmanade folk att inte bygga som i Österrike eller äta deras mat, men det hindrar inte mig från att än idag känna mig mer hemma i Österrike än i Serbien. Detta är dock inget jag framhåller, eftersom att det är irrelevant i frågan. Jag säger bara en sista sak till er: Känn er stolta över er härkomst, och fortsätt med vissa traditioner från hemlandet med familjen, men spänn av och försök inte göra er till viktiga och tuffa inför svenskarna, utan ligg lågt. Bjud hem släkt och ha fester med era traditioner, men, för sista gången, tvinga inte er själva att välja mellan antingen total assimilering eller fullt utanförskap, och acceptera inte offerställningen i samhället, d v s ge er inte rätten att bete er på ett visst sätt bara för att ni kommer från Balkan eller förklara inte ert handlande med att ”jag är från Balkan, och vi är lite dumma där”. Försök inte göra er till någon lågintelligent invandrargrupp, utan var som vem som helst.

   ///Alojz Videlj

 49. Jag är själv österrikare (från Steiermark), och har alltsedan jag växte upp haft nära kontakt med folk som faller inom kategorin ”juggar”, vilken jag dock är tveksam till att använda, då jugoslaver inte är en kulturellt enhetlig grupp. Många svenskar tror att alla juggar är närmast identiska, och denna uppfattning tycks förvånansvärt nog finnas även bland Er, utifrån de kommentarer jag sett ovan att döma, men jag som bott med det forna Jugoslavien som närmaste granne är medveten om skillnaderna, som er käre Tito försökte jämna ut. Till min hemort Graz flyttade på 1970-talet många jugoslaver från främst Kroatien och Slovenien, och kulturellt sätt skiljde de sig knappt alls från oss österrikare. Vi var alla katoliker, hade gemensam historia, hade samma mattraditioner o s v. Många av de juggar som flyttade till Österrike beklagade sig över att kommunisterna försökte göra om deras hemländer; jag minns exempelvis en krögare från norra Kroatien, som flyttat till Österrike sedan han fått nog av det han benämnde ”balkanisering” av hans hembygd. Han hade tydligen fått bygga om sin krog eftersom att den såg tysk/österrikisk ut, och valde då att lämna landet.

  Själv kom jag till Sverige 1987, och levde först bland många jugoslaver just, nu dock främst serber och bosnier. Jag märkte direkt en skillnad vad gäller vanorna och kulturen mot de jugoslaver jag träffade i Österrike. De lyssnade på annan musik, hade annorlunda mattraditioner och hade en annan språklig jargong än de nordliga jugoslaverna, d v s kort sagt kan sägas att de var mer livliga. Dock gällde det inte alla, det förekom även att inslag som var vanliga hos de juggar jag träffade i Stockholm förekom hos dem jag såg i Österrike, och vice versa. Men generellt var de nordliga juggarna mer lika oss österrikare än de sydliga, vilket kanske inte är så märkligt av skälet att de förstnämnda bor närmare Österrike, och dessutom har styrts av österrikare under flertalet sekler. Men jag vill bara göra klart att en österrikare som jag faktiskt märker av skillnaderna mellan de jugoslaviska folken, oavsett om ni gör det eller ej.

 50. Till Alojz, Haris och der Alpenbua:
  Hej!

  Du verkar vara väldigt mån om att påtala skillnaden mellan den typen av kroat du själv är och andra jugoslaver. Jag säger du, eftersom det ju rör sig om en och samma person. Att du inte är medveten om att det märks på språket kan ju vara ett tecken på att du är så uppe i dig själv och dina fantasier till en så hög grad att du gör ett sådant misstag utan att märka det själv. Att tanken däremot inte har slagit dig att jag kan se från vilket IP-nummer kommentarerna kommer, tyder på en enorm okunskap i området. T.ex. vet jag att du är i Zagreb-trakten nu. Däremot undrar jag: Har du så tråkigt där nere att du ägnar tid åt att spela österrikare på min blogg?

  Nu till det du skrev:
  ”Alltså, av vilken anledning känner folk från forna Jugoslavien ett sådant påträngande behov av att framhålla sin identitet som om den vore rent exotisk i förhållande till den svenska? ”

  Jag förstår inte vem du riktar dig till ens. Till någon superjugge som brukar läsa den här bloggen eller? Har du ens läst vad som står i början av den här sidan? Jag tycker uppriktigt talat synd om dig som lägger så här mycket energi för att påtala något så oerhört ointressant, särskilt för en person som faktiskt inte bryr sig om du genetiskt/kulturellt gillar baklava eller inte (hur det nu är möjligt), särskilt inte när det knappast är någon serbisk nationalrätt. Det är faktiskt första gången jag har hört någon tala om baklava och serber i ett sammanhang. Men lev vidare i dina fantasier, joddla så mycket att dina lederhosen spricker och för all del – skriv vad du vill. Jag ville bara göra dig medveten om att du gör bort dig. För ni kroater från Zagorje kan väl skämmas också? Kanske finns inte begreppet skam i Zagorje? Eller är det bara en sådan där sak som är typiskt er, tyskar och österrikare; att låtsas vara någon på Internet som den inte är?

  Då antecknar jag att Alojz och hens olika bosniska och österrikiska jag inte alls är som sydligare jugoslaver och särskiljer sig oerhört mycket, så pass mycket t.o.m. att hen inte förstår att IP-nummer går att spåra eller att hen skriver på samma sätt även om hen låtsas vara olika personer. Hen joddlar, hen är tystlåten, hen är europé och inte något smuts med östliga gener.
  Är du nöjd nu?

  • Jag har inte sagt att ni serber och bosnier är smutsiga iranier eller turkar, varifrån härrör denna uppfattning??? Jag brukar generellt sett inte se skillnad mellan slovener, kroater, serber o s v, men märker däremot av kulturella skillnader, som ni och andra vänsterfanatiker (ursäkta språket) vägrar att acceptera. Det är naturligt att det förekommer likheter mellan kroater och serber då vi ju är grannfolk, men enligt det resonemanget kan ju även österrikare och ungrare räknas till kategorin juggar, då det även finns uppenbara likheter med dessa. Jag vet inte vad ni serber äter, men jag kan föreställa mig att det finns skillnader mot Österrike, rätta mig gärna om jag är totalt fel ute. Kan för övrigt säga att cevapcici har blivit nationalrätt inte bara i Kroatien och Slovenien, utan även i Österrike, där man t o m har skapat en egen variant av maträtten. Österrikare har en liknande jargong vad gäller sättet att tala och gestikulera på som juggar, liksom ungrare, alltså bekräftas min tes om att även dessa folkgrupper kan samlas under kategorin juggar, eller om det nu kanske är så att juggar liknar sina grannfolk, samt har påverkats av de stormakter de lytt under? Rätta mig som sagt om jag har fel.

   Jag har förresten aldrig sagt att JAG joddlar, utan nämnde bara att det förekom här i området före andra världskriget. Själv varken lyssnar jag på joddelmusik eller joddlar själv, dock kan slovensk och österrikisk folkmusik UTAN joddel vara trevlig.

   Som sagt, jag vill återigen poängtera att jag lessnat på att många av er (inte alla, men många) måste överdriva sin stolthet över sitt land och sin region så till den milda grad, då den i själva verket inte är särskilt märkvärdig, varken sämre eller bättre, än övriga Europa.

   • P.S. Fattades det något hos mitt språk förresten, i och med att du med starkt negativ ton så att säga framhöll det som det karaktärsdrag som avslöjade mina inlägg?

 51. Sine, da ti kazem

  Asså det är sjukt, att vara jugge är en grej som förenar alla människor vars föräldrar elller själva kommer från Jugoslavien, eller då forna Jugoslavien. Det jag vill säga är att det finns där för att vi ska hålla ihop i ett främmande land när det är svårt och när man ska festa… Det är inte enkelt att komma till Sverige själv och bli svensk, man har alltid kvar sin mentalitet och sin uppfostran som dina föräldrar gett dig. Jag har t.ex. aldrig sett en svensk ställa sig upp i bussen för att en gravid kvinna eller en gammal man/kvinna ska sätta sig ner… Det existerar nästan inte här, sådana normer finns inte i Sverige… Det finns i andra länder, och invandrare gör det här… Ska de sluta göra det bara för att man ska bli svensk nu eller!? Jag bor i en så kallad blatte del i Göteborg, här är de flesta invandrare, det vill säga att det också finns juggar, juggarna håller ihop här, så som också andra folkgrupper gör.. Ingen jugge säger här att han är olika för att t.ex. är ortodox, muslim eller kroat… Jugge är jugge, juggar ska vara juggar! xD

 52. Hej Alojz och tack för dina många kommentarer i olika identiteter.

  I dina kommentarer för du ett resonemang om hur kroater från Hrvatsko Zagorje ej bör förknippas med andra människor av ex-jugoslaviskt ursprung. Du informerar oss om hur serber bara vill skryta om hur mycket de dricker, hur stolta de är över sitt land och hur hög musik de spelar om dagarna(?). Du, som istället ser dig själv som lugn och civiliserad, känner att du kan identifiera dig mer med den genomsnittlige österrikaren än med serben.

  Du upprepar dig själv gång på gång och driver passionerat dina innehållslösa och generaliserande frågor. I slutet någonstans börjar du bli desperat och dra upp avlånga köttbullar som bevis på att österrikare är juggar. Då du verkar vara väldigt förvirrad kanske den här lilla länken kan få dimman att lätta:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Jugoslavien

  Då du enligt utsago numera bor i Sverige (som till större del befolkas av icke-juggar) undrar jag om du har funderat över möjligheten att sluta umgås med dessa ex-jugoslaver som du hatar så? Om du mot all förmodan skulle känna dig sådär jugoslaviskt vild och galen kan du gå så långt att säga att du är från Österrike om någon skulle ställa frågor om ditt ursprung. Det har du ju redan provat på här i kommentarsfältet. Då slipper du garanterat bli förknippad med människor från forna Jugoslavien.

  Trots ditt oerhört ointressanta resonemang finner jag dina tafatta försök att bevisa att du har en poäng roande.

  Slutligen vill jag bara informera dig om att du använder din tid och energi till något fruktansvärt meningslöst. Jag föreslår att du istället börjar kämpa för exempelvis miljöfrågor eller pandors överlevnad, då du bevisligen har mycket krut i dig.

 53. Serbisk Svensk Jugoslav

  ”Äpplet faller inte långt ifrån trädet” Jag är en produkt av min far och min mor, jag kommer alltid att vara det även om jag kanske inte gillar det. Skillnaden på en Serb, Kroat eller Bosnier/Muslim vad är det? En serb som konverterat till Islam blir muslim eller kroat om man konverterar till katolicism? Emir Kusturica konverterar från islam till serb-ortodox och blir serb och så håller det på, fram och tillbaka. Den norske ambassadören i Jugoslavien och senare fredsmäklare, Thorvald Stoltenberg, sa att han inte förstod vilka som krigade mot vem ”de är ju alla serber… som konverterat till det ena eller andra…” ”Äpplet faller inte långt i från trädet”
  Hur som helst, av ETT vackert Jugoslavien har vi nu fått ”de sju små dvärgarna”,sju nya pass, sju nya presidenter som ska åka utomlands hela tiden, sju arméer som är beredda att kriga mot varandra, sju ny nya gränser med gränskontroller där jag måste visa upp mitt pass varenda jävla gång. Det kostade 100 000 – 200 000 människoliv för att skapa de sju små dvärgarna, till vilken nytta? Jag var i Herceg Novi en sommar, då stängdes vattnet av ibland som kom från Kroatien senare stängdes elen av som kom från Bosnien. Med andra ord så är Montenegro beroende av el och vatten från sina grannländer. Ja, Jugoslaviens folk fortsätt att diskutera vem som är vem, under tiden sitter diktatorn i Bosnien utsedd av EU och styr, det spelar ingen roll vad serberna, bosnierna, kroaterna röstar på för, ”Den höge representanten” bestämmer allt i landet ändå, han kan avsätta alla folkvalda i Bosnien på alla nivåer. Ja, fortsätt att tjata om vem som är vem och låt någon från EU/NATO styra över era liv. Själv har jag aldrig träffat någon serb, kroat eller bosnier/muslim som inte har lite av den andra sorten i sig, farfar, farmor, mormor, morfar, kusiner, barn, barnbarn ingen är ”ren” serb, kroat eller muslim…

 54. Fan vilket stolpskott.

 55. Det är nog många som känner som du d.v.s alla vi som har rötter i ett annat land så du är nog ej så ensam med dina funderingar,tankar.

 56. Du är en mentalt frisk, eget tänkande människa. En ovanlighet med dagens massmedia som hjärntvättar folk till att tro på dumheter. Trevligt att råkas ”Juggen”. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s