Sugen på att cykla?

Det var länge sedan som jag skrev ett inlägg som handlar om den fantastiska situationen för cyklister i Stockholm, så nu är det dags igen.

Först vill jag tipsa om en bra artikel på yimby.se, läs den. Om du bor i Stockholm kan du sedan fundera över om det finns folk som cyklar ute nu. Svaret är givetvis ja. Det är inget jag gör själv nu under vintern, av säkerhetsskäl, istället går jag för det mesta. Om jag har bråttom händer det att jag tar tunnelbanan.

Som det står i artikeln finns en risk att man skadas p.g.a. underlaget, och som bekant är går en liten bråkdel av budgeten till underhåll och utbyggnad av cykelvägar i Stockholm, jämfört med delen som går till att underhålla bilvägar. Det är tydligen så man vill ”uppmuntra” folket att cykla nu när oljepriset stiger och kommer att fortsätta stiga. Sitter man i en bil kan man ju ha svårt att tro att det är något större fel på cykelvägarna. Bilister brukar t.o.m. bli väldigt sura om cyklister cyklar på bilvägarna. De ska ju hålla sig till cykelvägarna, tänker bilisterna. De har aldrig sett hur en cykelväg kan se ut.

Den här bilden togs under natten när jag promenerade från Telefonplan till Enskede, på Sofielundsvägen mellan Sockenvägen och Nynäsvägen.

Det är knappast lockande att ens  på underlaget, att cykla på det är enligt mig vansinne. Nu har jag aldrig använt cykeldäck med dubbar, men jag har svårt att tro att ens de hjälper särskilt mycket på den här typen av underlag. Bilvägen som ligger på andra sidan staketet var givetvis isfri.

Av erfarenhet kan jag nu säga att mina skattepengar inte går till att hjälpa mig om jag blir utsatt för hot eller våld, inte heller går de till vägunderhåll så att jag kan gå eller cykla utan att riskera att skada mig. Sjukvården jag har fått under mina dagar har även den varit tveksam och tandläkaren betalar jag ju själv. Eftersom jag får så lite av staten med tanke på det jag betalar kan jag inte göra annat än att säga att det staten gör är att den stjäl mina och andra skattebetalares pengar. Politikerna är inget annat än simpla tjuvar.

Men, varför lägga pengar på sådant när man kan bygga två nya, stora arenor i Stockholm och planera Förbifarten för otaliga miljarder – tre byggen som knappt kommer att komma till användning. Snacka om att kasta bort pengar på idiotiska saker. Det handlar ju givetvis inte om att bygga något nyttigt, utan saker som syns. Likt faraonerna bygger våra obegåvade pajaspolitiker monument över sig själva. Jag har ett förslag på utbyggnad av dessa. Det bör placeras skampålar vid dessa tre byggen, och för varje gång arenorna inte är fullsatta eller att Förbifarten inte har en normal trafik (jag menar ju att de flesta inte kommer att ha råd att använda den) så ska de som beslutat om dessa byggen bindas vid pålarna och spottas på. För det är just det de gör på oss medborgare dagligen när de stjäl våra pengar och kastar bort de på skit som majoriteten av oss inte behöver.

3 svar till “Sugen på att cykla?

 1. ”Likt faraonerna bygger våra obegåvade pajaspolitiker monument över sig själva. ”

  Pyramiderna >>> ymniga arenor. Just sayin’… =)

  Men du har troligen helt rätt angående syftet bakom arenorna. Jag kan i alla fall inte tänka mig något annat syfte med tanke på argumenten som talar emot utbyggnad:

  ”För att de ska gå runt ekonomiskt behöver Stockholmsarenan över 20 och Nationalarenan hela 60 evenemang per år utöver fotboll. Det betyder konserter och föreställningar modell större. Ullevi i Göteborg, den hittills enda arenan i det här formatet (50.000), har tillsammans med Stockholms stadion (32.000 åskådare) maximalt två tre sådana evenemang per år.”

  ”Västerås har fyra arenor i varierande storlek och skriker efter fler nöjesevenemang eftersom var och en går med förlust.”

  Källa: http://dnoaksson.blogspot.com/2010/11/arenor-det-nya-miljonprogrammet.html

  Citaten är tagna från 2 numera borttagna DN artiklar Noaksson länkar till i kommentarsfältet på hans blogg.

 2. Jo, dubbdäck på cykeln är fantastiskt! Jag har prövat för första gången i vinter och det är som natt och dag. Jag måste säga att jag hellre cyklar med dubbdäck än går utan broddar på sånt underlag som på din bild.

 3. @Alexander:
  Det förvånar mig inte alls att ingen har räknat på lönsamheten. Så länge man kan kasta bort skattebetalares pengar brukar man sällan göra det, men man är extremt noga med att kräva skattebetalarna på pengar. Det är därför jag inte röstar, finns helt enkelt inte något bra alternativ. Alla är ideologiskt färgade och kan inte se bortom sin egen näsa för att undersöka vad som faktiskt fungerar i det långa loppet och välja det alternativet.

  @Flute:
  Hm, kanske bör prova det. Jag inledde årets cykelsäsong idag dock, men det kändes fortfarande ganska kallt, och mina lungor är inte speciellt väl anpassade till fysisk ansträngning i kyla p.g.a. en lätt astma som jag har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s