Klimathotet är dåligt, radioaktivitet är bra!

Tydligen är radioaktivitet inte så farligt och det största hotet mot oss är givetvis klimatförändringarna, åtminstone om man ska utgå ifrån denna artikel och det jag skrev om för några dagar sedan. Det är ju vad våra politiker signalerar med sina handlingar.

Nu är det ju inte så det faktiskt ligger till utan det är helt enkelt så att man är i desperat behov av att fixa fram energi billigt för att kunna driva på den heliga kon – tillväxten. Att tillväxten inte är möjlig längden struntar politikerna alltså i, precis som att de  verkar ha svårt att förstå sig på begreppet säkerhetsmarginal. Det är alltså en marginal man alltid ska ha kvar, inte göra sig av med för att det är billigare.

De resonerar ungefär som en bilist som tycker att det är för dyrt att byta bromsar – trots att man vid besiktningen sagt att de måste åtgärdas – för att det är billigare att inte byta dem, just då. Vad det kostar om bromsarna slutar fungera i ett dåligt ögonblick kan ibland inte ens ersättas med pengar, precis som det vi ser händer i Japan nu. Mycket pekar på att Japan nu är så pass skadat att deras framtid inte ser det minsta ljus ut ur många perspektiv, som Flute skrev om för några dagar sedan.

Därför är det minst sagt märkligt att våra politiker fortsätter att tjata om tillväxt när alla mycket väl vet att den så kallade tillväxten är direkt beroende av tillgången till billig energi. Men, om energi inte är billigt i längden, är det då inte bättre att anpassa sig efter det istället för att försöka tömma sparbössan på det sista som finns? Med risk att skada sig själv och miljön för oöverskådlig framtid dessutom. Det är ju inte så att våra påfrestningar på miljön i dagsläget är ringa, tvärtom. Därför tycker jag att det är oerhört oansvarigt av Maud Olofsson att tala om att det är ”myndigheterna” som ska bedöma om säkerheten är god. Myndigheterna har ju verkligen visat sin ”duglighet” under min livstid, så jag litar lita mycket på deras kompetens som jag litar på Maud Olofssons. D.v.s. inte alls.

För säkerhets skull vill jag bara säga att jag inte är ett dugg förvånad, snarare bekräftar det endast min bild av politiker och människorna som röstar på dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s