Objektiv journalistik kring Lissabonfördraget

Igår hade jag det extrema ”nöjet” att se två korta nyhetsinslag på en TV-apparat. Eftersom jag inte brukar se på TV så blev jag återigen påmind om varför så är fallet.

Nyhetsinslagen handlade om Lissabonfördraget, eller kanske snarare om Václav Klaus, Tjeckiens president. De sändes av SVT:s Rapport och TV4:s Nyheter.

Vad sades då om den gode Klaus? Det sades att han beskrivs som maktlysten och att han vann omvalet i Tjeckien med en knapp majoritet. Detta för att påskina hur opopulär han är. Två tjecker från ”gatan” fick även uttala sig om vad de tyckte om att Klaus inte skrivit på Lissabonfördraget. En av dem sade att den skäms, den andra personen sade också något negativt om Klaus och hans tveksamhet kring Lissabonfördraget.

Det visades även klipp på Reinfeldt och andra EU-toppar som ställde frågan ”Varför diskuterar vi det här?! Varför ägnar vi tid åt det här?! Vi vill lägga tid på att prata om hur vi ska lösa den ökade arbetslösheten och klimatfrågan!”.  Endast i slutet av ett av inslagen nämndes snabbt att några ”röster” tycker att det han gör är bra. Antagligen för att ge sken av objektivitet, trots att inga sådana personer intervjuades.
Reinfeldt sade att så fort Lissabonfördraget är påskrivet så kommer det att öka hastigheten att komma fram till beslut gällande ämnen som klimatfrågan och arbetslöshet. Reinfeldt fick även frågan om hur det gick med hans samtal (läs påtryckningar) med Klaus varpå han med självömkande hundögon svarade att Klaus inte svarade på hans samtal, något som givetvis fick mig att bryta ut i skratt. Det hade nämligen inte jag gjort heller. Klaus har sagt, enligt Reinfeldt, att han kommer att lämna besked så småningom. Eftersom Tjeckien ändå har valt Klaus som sin president borde det rimligtvis vara så att det är upp till Klaus (tjeckerna) att ta den tid de behöver på sig för att ta ett sådant beslut utan att en svensk führer – som tvingar sina partikamrater att rösta som han vill (FRA-lagen) – lägger sig i. Reinfeldt verkade stressad över situationen och sades att han ska jobba för att detta blir klart innan Sveriges ordförandeskap (läs Reinfeldts) i EU är över. Kan det vara så att Reinfeldt upplever en viss prestige i detta? Trots allt så vet ju EU-topparna att Klaus väntar på den tjeckiska författingsdomstolens svar på om Lissabonfördaget strider mot Tjeckiens grundlagar. Varför då detta tjat? Bara för att vi i Sverige inte bryr oss om vem som stiftar våra lagar så kanske det är viktigt för tjeckerna som fram till relativt nyligen styrdes av en diktatur?

Det påtalades även att den tjeckiske premiärministern inte dök upp på en konferens eftersom det tjeckiska regeringsplanet hade tekniska problem, något som EU-topparna verkade uppenbart irriterade över. ”Mellan raderna läste” jag det som att de trodde att det var en dålig ursäkt bara för att inte komma.

Detta sades inte i inslagen:

Det sades inte att Václav Klaus har varit ordförande i EU och rimligtvis bör veta hur EU fungerar. Det sades inte att han även har varit tjeckisk premiärminister och att han (trots liten marginal) blev återvald som president. Det sades inte en enda gång vad i Lissabonfördraget som kan vara dåligt, t.ex. att det urholkar demokratin och möljligheten för medborgare att påverka lagstiftningen inom EU. Det sades ingenting om att ekonomin lär vara fortsatt dålig i framtiden p.g.a. peak oil och att just peak oil i sig gör att klimatproblemet inte kan bli så mycket värre än vad det är, samt att kommande bristen på olja kommer att skapa väldigt mycket problem för stora delar av mänskligheten. Lissabonfördrag eller inte, EU kan inte trolla fram olja.

Då kan man ställa sig denna fråga:

Spelar det någon roll om EU-politiker kan diskutera arbetslösheten och klimatfrågan mer effektivt om de ändå inte kan påverka det nämnvärt? Jag menar att det inte spelar någon roll. Om de ändå inte tänkt diskutera viktiga saker så skiter jag fullständigt i om de diskuterar strunt effektivt eller inte. Om de vid det här laget inte kommit på att det är strunt så lär de inte göra det i den närmaste tiden heller. Givetvis ska man inte låta sig luras av Reinfeldts förklaringar. Lika lite som att FRA-lagen har röstats igenom för att skydda oss i Sverige mot terroristattacker så vill de att Lissabonfördraget ska gå igenom för att diskutera arbetslöshet och klimatfrågor. Det där är bara retorik för att avleda uppmärksamhet från det de egentligen håller på med – nämligen att avdemokratisera samhället och skapa en ny adel, d.v.s. sig själva.

Stöd Václav Klaus – säg NEJ till Lissabonfördraget!

Svenska journalister överlag verkar inte se detta utan sväljer allt skitsnack med hull och hår. Eller så är de betalda för att visa statlig propaganda.

De kan ta sin journalistik och köra upp den där vissa numera placerar bomber.

6 svar till “Objektiv journalistik kring Lissabonfördraget

  1. Allah anser

    Att en stor del av den Svenska journalistkåren suger fett med appung.

    Det verkas hellre gå ärenden, än att upplysa och rota i maktens korridorer.

    Allah är besviken. Kankse skulle sända ner någon sjukdom med svin inblandade

  2. ”Trots allt så vet ju EU-topparna att Klaus väntar på den tjeckiska författingsdomstolens svar på om Lissabonfördaget strider mot Tjeckiens grundlagar.”

    Hade för mig att Lissabonfördraget strider mot svensk grundlag också men det har inte hindrat sveriges riksdag från att rösta igenom det (utan att fråga sin boskap) ändå. Klaus försöker bara vara märkvärdig och låtsas som att han är intresserad av sin boskaps välfärd.

    • Jag är inte så säker på att Klaus enbart gör det som ett spel för galleriet. De andra EU-nissarna var märkbart irriterade på honom.

      Ang. grundlagarna så har jag skrivit lite om det tidigare. Tyvärr är jag inte så pass insatt i juridik för att kunna avgöra om det är så eller inte men att döma av formuleringarna – jag kan ju svenska – på hemsidan som beskriver Lissabonfördraget och Riksdagens hemsida som beskriver grundlagarna så verkar de inte riktigt gå ihop.

  3. Jag försökte lite sarkastiskt att illustrera hur övriga EU-pampar eventuellt förhåller sig mot Klaus. Själv tror jag också att det är en integritetsfråga för honom. Han har som sagt inte så mycket att vinna på att vara krånglig.

  4. Pingback: Vem är EU-sabotör? | Aktiebloggar.se

Lämna en kommentar