Serbalena Jugging

På denna sida kommer jag främst att ge alternativa svar på läsarfrågor angående etikett som ställs till Magdalena Ribbing i Dagens Nyheter. Eftersom jag själv anser mig vara något av en folkvettsexpert vill jag gärna dra mitt strå till stacken och kanske ge något mer ärliga svar än vad min kollega Magdalena gör i DN.

Men, även läsare är välkomna att ställa frågor på denna sida så ska jag göra mitt yttersta att försöka besvara dem så ärligt och rakt jag bara kan.

Välkomna!

Annonser

8 responses to “Serbalena Jugging

 1. http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/08/03/frukostetikett/

  Frukostetikett?

  Fråga:

  Har funderat och diskuterat med mina vänner hur man äter en hotellfrukost på rätt sätt.

  Vid en stor frukostbuffé så finns ju både varm och kall mat. Vad börjar man med? Börjar man med sillen eller är det fil och flingor som ska ätas först, eller som jag sett en del göra, börjar med bacon och äggröra och avslutar med filen?

  Skulle vara mycket intressant att höra om det finns någon etikett hur man äter sin hotellfrukost eller gör man som man vill.

  Svar:

  Mig veterligen finns det ingen lag som säger i vilken ordning du ska äta frukost. Faktum är att du inte ens måste äta allt som lagts fram i buffén. Du kan rentav hoppa över hela frukosten eller endast äta en klick smör. Ingen vettig människa kommer ens att fundera på i vilken turordning du äter din frukost, och är det någon som anmärker på din turordning så är den människan en idiot. I sådana fall går det utmärkt att meddela personen om att den bryr sig om väldigt banala saker och att den kan ta sina idiotiska åsikter någon annanstans. Att du ens funderar på dessa saker visar tyvärr att du tänker på ganska ointressanta saker. Du är antagligen tråkig och detsamma gäller dina vänner som ens diskuterar sådant här skit. Jag beklagar.

 2. http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2011/07/27/bjudanderatt/

  Bjudanderätt?

  Fråga:

  Min man och jag turas om att laga maten. När jag lagar maten så vill jag att han tar först. Alltså, jag har fått lära mig att den som lagat maten tar sist. Min man säger att han har aldrig hört om en sådan ”regel” och att det spelar väl ingen roll vem som tar först. Vad säger Magdalena?

  Svar:

  Magdalenas svar hittar du i DN. Nu pratar du med Serbalena och jag anser att det är larvigt att turas om att laga maten. Den som är bäst på att laga mat ska göra det. Eftersom ni dessutom antagligen varit ganska intima med varandra så är den här typen av etikettsfrågor ganska konstiga. Spelar det verkligen någon roll i vilken turordning ni äter maten? Om en av er städat toaletten, måste den andra skita i den första gången efter städningen?

 3. http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/03/13/atovanligt/

  Ätovänligt?

  Fråga: Det senaste tiden ser man på TV i olika matprogram hur kockarna staplar upp maten till små torn. Detta gäller speciellt förrätter. Tyvärr ser man aldrig hur man äter dessa rätter snyggt. Får man fälla tornet? Hur äter man dessa många gånger fantastiska skapelser snyggt enligt hyfs och etikett? Jag har tackat nej till många restaurangmiddagar av anledningen att jag inte vet hur jag ska tackla problemet.

  Svar: Du ska inte titta på matprogram på TV. Det finns viktigare saker att lägga sin tid på. Jag tycker heller inte att du ska säga ”tyvärr” om att man inte får se hur man äter dessa rätter snyggt. Man äter inte för att vara snygg, man äter för att få i sig näring och slippa vara hungrig.
  Mat äter man genom att stoppa den i munnen och tugga. Om du vill göra det med hyfs ser du till att tugga med munnen stängd och inte låta rester och saliv rinna ur mungiporna. Prata helst inte samtidigt som du har mat i din mun, främst eftersom det är svårare att höra vad en person säger då.
  Om du är så djävla korkad att du tackar nej till en middag på grund av att du inte vet hur man äter, ja då får du faktiskt skylla dig själv.

 4. Haha, det här var skitkul! Bättre om Ribbing frågade dig istället och skrev dina svar i DN. Undrar vilka reaktioner det skulle bli?

  • Bästa Toklandet, varför ställer du inte en fråga istället? Madame Jugging kan nog ge dig bra svar på dina funderingar.

 5. http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2012/09/28/nybrollopsnej/

  Fråga: Har blivit inbjuden till min kusins bröllop nr 2.
  Bröllopsmiddagen skall äga rum på samma ställe som första bröllopet, som jag var med på.

  Jag är mycket god vän med den första nu frånskilda frun (som fortfarande är kär i f.d. maken) och tycker att det här är väldigt smaklöst och tänker tacka nej till inbjudan.

  Jag har ingenting emot varken min kusin eller nya blivande frun, men jag tycker det är väldigt okänsligt med tanke på att han vet om att f.d frun tills nu hoppats på en återförening.

  Gör jag rätt i att tacka nej till att komma på bröllopet?

  Svar:
  Jag tolkar det som om att du anser det vara smaklöst av din kusin att gifta sig med en kvinna, eftersom en annan kvinna som han tidigare har varit gift med vill vara med honom också. Det är ju ett intressant sätt att se på saken. Du förklarar inte vad det är som är smaklöst i att han inte längre är kär i sin före detta och istället gifter sig med kvinnan han är kär i. Det hade varit intressant att veta.

  Jag ska ge dig ett exempel för att ge dig lite perspektiv:
  Låtsas att två personer (A och B) äger ett företag tillsammans men efter ett tag inser att de inte kan samarbeta ihop. Framför allt är det den ena parten (A) som tycker att det inte fungerar bra medan den andra parten (B) hoppas på att de ska kunna lösa problemet.
  Om den ena personen (A) då hittar en ny samarbetspartner (C) som den fungerar bra ihop med, så anser du det alltså vara smaklöst och okänsligt av A och C att jobba tillsammans eftersom B vill jobba med A. Jaha.

  Min slutsats kring din frågeställning är: Om det hade varit mitt bröllop hade du inte ens varit bjuden.

 6. http://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/03/16/tarttid/

  Fråga: Maken fyller 50 och vi har bjudit hem ett 15-tal personer på middag en lördagskväll. Först lite mingel med tilltugg och champagne, sedan sittande middag med förrätt, varmrätt och dessert.

  Ska vi ha ”vanlig dessert” med passande dessertvin, och sedan kaffe och tårta, med avec? Eller ha tårta som dessert? Men vi har, vid andra middagstillfällen, preferensen att servera dessert för sig, med dessertvin och därefter kaffe, alltså inte kaffe till desserten. Men, till tårta är det ju gott med kaffe…

  Har du förslag på hur vi på bästa sätt rundar av middagen med dessert/tårta/dryck?

  Svar: Du är uppenbarligen inte kompis med Maria Sveland, hon hade ju sagt upp vänskapen med dig om det visade sig att du bryr dig som saker som dessa.

  Eftersom jag själv följer Juggisens blogg flitigt (http://juggefastkvinna.wordpress.com) så kan jag föreslå att ni till middag äter en klick smör och till efterrätt äter gräddtårta enbart gjord på grädde. Glöm heller inte att det till kaffet är gott med en klick smör. Det blir enkelt, och mycket gott! Hälsa grattis till maken (gubbslemmet) från mig!

 7. juggefastkvinna

  Du har stenkoll på den här äta-fett-är-bra-för-universum-dieten nu, herr Juggen. Jag är imponerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s