Angående fotbollsmatchen i Belgrad

Som vissa kanske känner till så uppstod det bråk och tumult i mitten av oktober under en fotbollsmatch i Belgrad där Serbien och Albanien skulle mötas.

Som det framgår av artikeln ovan så flögs en flagga av ”Storalbanien” in på planen och som den serbiske fotbollsspelaren Stefan Mitrović så småningom fick tag i och drog ned, vilket resulterade i att han blev påhoppad av albanska fotbollsspelare.

I artikeln står:

”Flaggan med symbolen för det så kallade Storalbanien – en nationalistisk idé om ett Albanien som innefattar delar av grannländer där invånarna talar albanska – svävade över planen i flera minuter till högljutt buande från publiken.”

Det kunde dock istället ha förklarats med att bilden på flaggan i sig gör anspråk på delar av andra stater där en viss del av befolkningen talar albanska. Att dessa staters territorium därför per automatik ska tillhöra Albanien är ju egentligen en befängd idé, vilket förvisso inte förhindrade Sverige från att godkänna Kosovos självständighet i strid mot en tidigare FN-resolution. Att albanska fotbollsspelare ger sig på en serbisk fotbollsspelare i Serbien, som inte vill se ännu en del av Serbien falla i albanernas händer på märkliga grunder, bör ju rimligtvis få vissa att höja på ögonbrynen och inse att Kosovo-konflikten kanske inte enbart berodde på ”onda serber” utan att det kan vara så att det finns albanska intressen bakom att skapa en konflikt och erövra territorium.

Jag har skrivit om det förr och kan upprepa igen att den serbiska befolkningen utgjorde en stor del av Kosovos befolkning efter andra världskriget, och då hade en hel del redan jagats bort (ca 80 000) eller dödats (ca 10 000) av albaner som ju samarbetade med Axelmakterna, precis som Kroatien gjorde. Att den serbiska befolkningen endast utgjorde ca 10 % av befolkningen i Kosovo under 90-talet och nu är obefintlig, lämnar jag som ett problem till er läsare att försöka förklara hur det gick till på ”fredlig” väg. Med detta inte sagt att alla albaner är hemska eller att alla serber är goda, men försök att använda era hjärnor istället för att gå på allt ni läser i svensk media.

Här är några artiklar som berör ämnet om Kosovo och albansk nationalism:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article11353454.ab

http://www.ui.se/blog/2013/5/3/ny-albansk-nationalism-hot-mot-fred-i-kosovo.aspx

Läs gärna mitt gamla inlägg om Kosovo-kriget samt se dokumentärfilmen som handlar om hur media skapade en felaktig bild av vad som egentligen skedde.

 Här kan man läsa om hur en av minoritetsbefolkningarna behandlas i Kosovo.

Annonser

2 responses to “Angående fotbollsmatchen i Belgrad

  1. Jag har insett så här i efterhand att vi blev förda bakom ljuset av politiker och media när det gällde balkankrigen. Serberna skulle framställas som bovarna. Det förekom en rent grotesk svartmålning av serberna.
    Nu i efterhand har jag förstått att allt ingår i den övergripande planen att svartmåla den kristna västerländska kulturen för att förbereda Europas sönderfall så att vi ska behöva ”hjälp” och ”räddas” av det internationella kapitalet som kommer att ta över och förslava oss.
    Ja, jag har blivit en foliehatt som tror på konspirationer. Men om man drar linjer mellan punkterna (incidenter och skeenden runt om i världen) då träder ett mönster fram. Jag försöker alltid utgå från verkligheten och justera kartan när det behövs.

    • Det stämmer att det förekom en svartmålning av serberna som folk, med det inte sagt att det inte fanns serber som bidrog till konflikten och som var/är riktigt obehagliga människor. Det som skedde i västmedia var dock att man utan förbehåll valde sida i konflikten på ett riktigt obehagligt sätt, och det som kanske var mest obehagligt var att se hur människor i Sverige som jag pratade med vägrade tro på att det fanns en alternativ beskrivning av de som hände. Det finns ju fortfarande vissa som jag träffar på som menar att jag inte kan förhålla mig objektivt till händelserna, eftersom jag är etnisk serb. Det de lustigt nog glömmer bort är att de själva därmed diskvalificerar sig själva att tala om saker som sker eller har skett i Sverige, eftersom de ju rimligtvis inte kan vara objektiva p.g.a. sitt ursprung, enligt deras egen teori alltså.

      Om det hela ingår i en övergripande plan väljer jag att inte spekulera i. Jag brukar utgå från att människor är ganska korkade, varför övergripande planer (även för styrande) och genomförandet av dem kan te sig som en främmande tanke. Det kanske finns en sådan, men vad går den ut på, och varför? Jag misstänker att det snarare rör sig om kortsiktiga lösningar för att de själva ska ha ett bra liv fram till att de dör, på bekostnad av andra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s