Arbetarskydd – en av matriarkatets hantlangare?

Jag började läsa denna artikel och redan i början framgår det hur ovetenskaplig den är då man endast jämför två yrkesområden. Det finns t.ex. mansdominerade yrken som är betydligt mer riskfyllda än parkförvaltning, men kanske inte just inom kommunens ansvarsområde. Alltså kan man inte ha en sådan artikel som utgångspunkt för att kvinnor generellt har det sämre på sina arbetsplatser än män, inte om man har en hjärna. Det enda den säger är hur dessa två kommunala yrkesgrupper har det, inte att ”Kvinnor har sämre arbetsmiljö än män” generellt, som rubriken vill få oss att tro. Men det är som vanligt inom matriarkal media, det är sällan sakligt. Uttalar sig gör dessutom ”Mats Ryderheim, programkoordinator för det treåriga regeringsuppdraget om kvinnors arbetsmiljö”. D.v.s. hans arbetsuppgift är att fokusera på kvinnors arbetsmiljö och konstaterar, av en ”slump”, att kvinnors arbetsmiljö är sämre. Dessutom står det ”I slutrapporten konstateras att inspektionerna bekräftat det mönster som återfinns i samhället i stort: Kvinnors arbete värderas lägre än mäns. ”. Det här med ”samhället i stort” är intressant eftersom det, av det jag kan se, endast är ett antagande som man försöker bevisa med just detta specifika fall. Att mönstret existerar i verkligheten bevisar man inte, men skriver det för att den som läser det ska tro att det förhåller sig så.

En annan sak som är intressant är att det i artikeln tas upp att cheferna inom hemtjänsten ansvarar för fler medarbetare. Nu är jag själv ingen expert inom någon av dessa angivna yrkesgrupper, men av det jag har sett så är det färre människor som arbetar inom parkförvaltning och fastighetsskötsel än inom hemtjänsten. Detta innebär också antagligen att dessa är spridda över ett större geografiskt område. Eftersom mycket av den typen av arbete är just geografiskt bundet, så är det inte konstigt om chefer inom den typen av verksamhet har ansvar för färre anställda, eftersom det helt enkelt skulle gå åt alldeles för mycket tid i transport om en chef ansvarade för ett gigantiskt område och alla arbetarna utgick från den punkten.

Att sedan jämföra kvinnor och män inom fysiska yrken i sig är lustigt, korkat och ovetenskapligt, eftersom män generellt är fysiskt starkare och därför är det kanske inte så konstigt att de känner sig mindre belastade av arbetet. En mer rättvis jämförelse hade varit att jämföra kvinnor inom den offentliga och privata sektorn med liknande arbetsuppgifter, för att se varför så många färre kvinnor inom den privata sektorn sjukskriver sig.

Artikeln avslutas med: ”Att personal inom kvinnodominerad verksamhet har en sämre arbetsmiljö bidrar till att kvinnor har högre ohälsa än män och i större utsträckning riskerar lämna arbetslivet i förtid. Arbetsgivarna behöver ta på genusglasögonen i arbetsmiljöarbetet, säger Mats Ryderheim.”

Eller så är det faktiskt så att kvinnor inte orkar med lika hårda påfrestningar. D.v.s. deras arbetsmiljö är egentligen inte sämre men de upplever den som sämre eftersom de inte orkar lika mycket. Inte för att självupplevda saker är ett bevis, men min erfarenhet är att kvinnor i regel gnäller mycket mer om sitt arbete och mödor än vad män gör, antagligen eftersom de helt enkelt inte orkar lika mycket.

Men, i vårt matriarkala samhälle så ska den svagare kvinnan alltså vara normen som allt ska rättas efter. På med genusglasögonen!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s