Ако сте праве мушкарчине, као што сам ја, мораћете и јести као јуначине. Као што сигурно већ знате човеку празног желудца храна је Бог. Е сада, ја не волим гладовати, хвала Богу још ми није до тога дошло да морам живети као Африканац, и надам се нарабно да је и вама фрижидер пун хране као што је и нама Србима обичај.
Не волим да се хвалим, али ја сам много талентован човек. То ми Срби имамо у крви, јер је то генетски. Ја, као позната личност у Шведској кулинарксој области, или геније као што ме неки интелектуалци овде у иностранству називају, имам обичај наравно да експериментирам и да креираm новa укусна јела.
Прошле недеље сам се зато одлучио да коначно побољшам онај Француски омлет који је, право да вам кажем, храна за децу. Е сада, како онда то направити да и то могу јести људине? Најбитнија чињеница је била склонити млеко, јер је млеко за децу и телади. А после сам хтео бити мало интернационалан, па сам мешао Талијанске и Балканске утицаје.
Састојци:
- Три свежа јаја
- Путер
- Шест до осам шампионки
- Два чесна белог лука
- Моцарела сир
Инструкције:
Стави путер у један тигањ да се истопи. Немој се стидети, стави пуно путера. Подели шампионке у четри кришке и стаби у тигањ да се прже. Исеци бели лук ситно и стави и њега у тигањ неколико минута касније. Док се то пржи, стави јаја у мању чинију и мало их промешај виљушком. Подели моцарелу у танке кришке. Када су печурке и лук добро изпржени, излиј јаја преко њих у тигању и расподели сир преко свега тога. Остави да се тако полако пржи док се јаја стегну. Битно је да ти рингла није превише врућа.
Посоли и додај бибера. Уз то можеш на пример припремити печену, црвену паприку. Пријатно јуначино!
Па који ти је ђава тај тигањ, болан?! То се зове тава!
Немој ме сада мучити са тим хрватским изразима. Добољно посла имам са овим Шведским језиком и новим речима као: интерсекшонел, јенускорект, фитактивисм, сисман, и тако даље…
Låter gott! (om man nu kan lita på Google translate…)
Det är faktiskt väldigt gott. 🙂
(Извињавам се за да ја пишем на шведском.)
Intressant, en kock-bekant använde liknande uttryck: en oblyg klick smör.
Som sagt, jag är en känd personlighet inom den svenska kulinariska sfären. 😉