Kan serber lukta sig till kroater?

Ja, åtminstone om man ska tro Bob Dylan som enligt Aftonbladet hamnat i blåsväder.

Personligen håller jag inte med. Jag känner en del kroater och har aldrig känt att de just luktar på ett särskilt sätt. Däremot måste jag säga att det är intressant att en så känd amerikan tar upp ett  så pass känsligt ämne, då ju Kroatien har blivit etniskt rensat på nästan hela sin serbiska befolkning under 1995, med hjälp av bl.a. amerikaner. Aftonbladet tar givetvis inte upp den riktiga bakgrunden eller har en ”faktaruta” tillhands som på något sätt förklarar Dylans uttalande, vilket brukar vara vanligt i svenska tidningar när serber anklagas för illdåd. Då tar man gärna med den delen av historien där serberna gjort något dåligt men utelämnar gärna delarna där de andra parterna gjort något dåligt. Som här då man påpekar att serberna attackerat Vukovar.

Så för den som är intresserad kommer här en liten faktaruta:

Dylans uttalande baseras antagligen på det faktum att serber i omgångar har dödats, fördrivits och tvångskonverterats till katolicismen av kroater. Till störst del under andra världskriget och sedan under Balkankriget på 90-talet. Dagens Kroatien är egentligen en 1900-talskonstruktion då området som tidigare kallades för Kroatien (under Ungern i flera hundra år) var ett ganska litet område runt Zagreb. Dalmatien och Slavonien är numera delar av Kroatien, likaså det som kallats för Vojna Krajina som till störst del varit bebott av serber sedan slutet av 1500-talet då de bjöds att flytta in i detta område av den dåvarande ungerske konungen, eftersom området då var ödelagt av krig mot Osmanska riket. Serberna i sin tur flydde från Serbien som hade blivit ockuperat av Osmanska riket. Vatikanen har därefter varit delaktig i fördrivningen av serber från området, tvångskonverteringarna till katolicismen och senare skyddandet av krigsbrottslingar efter andra världskriget som man bl.a. hjälpte fly från landet.

Det är just denna konflikt som var orsaken till att kriget blossade upp under 90-talet när den dåvarande serbhatande kroaten Franjo Tudjman drev på nationalismen och propagerade för en separation från Jugoslavien, samtidigt som serber deklarerades vara andra klassens medborgare. Serber hade redan innan självständighetsförklaringen börjar förföljas och dödas i Kroatien och därför startade inbördeskriget i form av ett uppror av serberna i Kroatien, som slutligen ledde till Kroatiens illegala självständighetsförklaring och eskalerande våld. Våldet eskalerades bl.a. eftersom vapen smugglats in i Kroatien från bl.a. Tyskland, som därmed bröt mot internationell rätt. Detta har det inte pratats så mycket om i Sverige, trots att Sverige erkände Kroatien som självständigt redan 1992 och sedan såg på hur det ledde till ett fortsatt blodigt inbördeskrig och sedan även hur den största etniska rensningen i Europas moderna historia ägde rum när hundratusentals serbers jagades bort från sina hem där deras släkter bott i århundraden. Detta var något som redan planerades och påbörjades under andra världskriget med nazisternas hjälp och som slutligen genomfördes med hjälp av NATO.

Visst har vissa kroater varit riktigt otrevliga mot serber, men kroater överlag luktar inte annorlunda för det och alla kroater kan inte hållas ansvariga för brotten som begåtts av Ustaša under andra världskriget, under 90-talet och de fascistiska krafterna som till stor del fortfarande har greppet om EU-landet Kroatien.

Annonser

8 responses to “Kan serber lukta sig till kroater?

 1. wow! Så ”Half of writing history is burying the opposite view” är alltså ganska sann?!?

  Har du hört P3-dokumentärs doku om Svenskarna I Balkan-kriget?

  • Det är mycket som har begravts gällande Balkankriget, sanningen var bland det första som strök med.

   Nej, jag brukar hålla mig ifrån statlig propaganda. 🙂
   Är den bra?

 2. Det beror kanske på om kroater luktar på kyrilliska eller på latin?
  😉

  Men det är som du säger. Lång ifrån alla kroater eller bosniaker eller serber eller albaner osv osv kan hållas ansvariga för brott som begås av några och relativt få riktigt störda hjärnor.

 3. Antun. Zivkovic

  Orkar inte kommentera juggen hela världen vet sanningen om kriget i Balkan och om psykopaterna Milosevic ,Arkan,Seselj och SLAKTAREN Mladic Okså vidare men juggen verkar leva i förnekelse, Gud kommer att döma och han vet sanningen om Serbernas övergrepp i Kroatien ,Bosnien och Kosovo. Kroaten med speciallukt.

  • Du verkar ha svårt att acceptera verkligheten och även att andra inte delar din bild av den. Nu vet jag exempelvis mycket väl vad vissa kroater ägnade sig åt, precis som vissa serber gjorde samma sak. Skillnaden mellan dig och mig är att du förlitar dig på någon gud och verkar vara helt omedveten om Kroatiens fascistiska förflutna, som Kroatien tyvärr fortfarande inte blivit fritt från. Jag föreslår att du läser lite historia.

   • Ja du juggen, du hänvisar till historia där du tycker att serberna farit mest illa under andra världskriget…glöm inte vem och vilka som skrev historieböckerna…serberna och en person vid namn Tito (som vi inte ens vet om han var Tito efter WW2)
    Och vad du lär dig för egen komponerad historia av dina föräldrar vid matbordet är helt ointressant för mig och dom flesta kroater!
    Och vi vet ju både jag och du juggen vem som levde mest jävel i balkan under vad vi kallar domovinskog rata

   • Okej, det var serberna som skrev historieböckerna, Tito var inte kroat, mina föräldrar har lärt mig egenkomponerad (ja, det är ett ord) historia OCH ”vi vet ju både du och jag […] vem som levde mest jävel” under Balkan-kriget. Det är därför sådana som du jagade bort flera hundra tusen serber från Kroatien eller snarare det som blev Kroatien efter att serber hjälpte er bli självständiga från Österrike, och serber inte jagade bort kroater ur Serbien. Det är så onda serber gör. Då vet jag. Tack för konspirationsteorierna! Det är alltid underhållande.

  • Pusi kurac brate hrvate ili kako da te zove hercegovac?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s