Utseende kontra prestation

I går råkade jag se att en bekant gillat en bild som publicerats på Facebook. Här är  bilden:

ab

Texten till bilden löd något i stil med ”Tack för detta Aftonbladet!”

Det finns fler komiska aspekter i detta, och den mest självklara är ju att Aftonbladet gärna publicerar artiklar där man angriper män för att förtrycka kvinnor och samtidigt själva säger sig stå på kvinnornas sida. Detta trots alla fåniga artiklar där man själva faktiskt utmålar kvinnor som viljelösa våp utan egen tankeförmåga.

En annan sak som är komisk med själva bilden är ju att kritikern hänvisar till artiklar som hör till ”Sofis mode”, d.v.s. en del av Aftonbladet skrivet av en kvinna för kvinnor. Tittar man lite på vilken typ av bloggar som är de mest populära – så kallade modebloggar – och vilka som läser dem kanske man ska fråga sig vems ”fel” det är att kvinnor är som de är. Är det verkligen ”patriarkatet” som ligger bakom denna fåfänga?

Personligen är jag inte ett dugg förtjust i fotbollsfanatism, motorsport eller liknande aktiviteter, men att bli upprörd över ett påhittat matriarkat (eller patriarkat) som ”hjärntvättar” en stor del av männen till att gilla sådant skulle inte falla mig in, eftersom det faktiskt inte är någon som tvingar män till att gilla sådant. Lika lite som det är någon som tvingar kvinnor till att vara utseendefixerade eller läsa modebloggar. Det råkar nämligen bara vara så att en stor del av alla män och kvinnor gillar just den här typen av saker, detta innebär heller inte att det inte finns undantag till det.

Jag är även övertygad om att Aftonbladet har ett ganska utstuderat upplägg. D.v.s. deras huvudsyfte är att tjäna pengar. Därför publicerar de materialet de gör, eftersom de vet att det genererar ”klick” som i deras fall även genererar en inkomst. Det har de med största sannolikhet statistik på. De är inte lika generösa som jag som bjuder på fantastiska insikter, alldeles gratis. 😉 Sedan får de propagera hur mycket de vill för kvinnors rättigheter, alla de som har ögonen öppna ser ju med en gång att det knappast ligger i deras intresse. Deras intresse består enbart av att tjäna pengar på missnöjda kvinnor, som läser deras trams och sväljer det med hull och hår, för att även i framtiden generera flera klick.

Vad jag anser om Aftonbladets innehåll framkommer tydligt i detta brev som jag skickade till dem. Jag är ganska övertygad om att Aftonbladet skulle ändra sitt innehåll om de fick några hundratusen sådana här brev, men jag är även medveten om att det aldrig kommer hända eftersom majoriteten av alla människor gillar att läsa sådant skit.

Man kan även ifrågasätta det här påståenden kring utseende kontra prestation. Jag gissar att det i kvinnodominerade kretsar anses vara något av en prestation att ha ett visst utseende, d.v.s. ha råd att köpa vissa kläder, välja ut dem, kunna bära upp dem, etc. Det är inte så att de har bilder på nakna personer vars utseende man kommenterar (d.v.s. det de har ärvt) och även sådant går ju att påverka. Nej, faktum är att utseendet också är en form av prestation. Huruvida man tycker att det är en viktig prestation eller inte, är en helt annan sak, men det kan man knappast hålla patriarkatet ansvarigt för, eftersom män överlag faktiskt inte bryr sig särskilt mycket om vad kvinnor har för kläder på sig, så länge det inte är något direkt motbjudande (gissar jag).

13 svar till “Utseende kontra prestation

 1. Jag föreslog på en annan blogg att AB borde tvinga Sofie Fahrman och Katrine Kielos att dela skrivbord på redaktionen. Sen kunde dom gjort dokusåpa av de intellektuella fikadebatterna. För lite extra action kunde de slängt in Jan Guillou ibland.

  • Alltså Jan Gillou… Nog för att han har sagt en del korkade saker genom åren, men det han hållit på med på sistone tar nästan priset.

   • Ja, en man som aldrig ägt en dator blev plötsligt deras främsta expert på internet-troll. Man baxnar. Han har inte många rätt i sina analyser.

   • Ja, ett märkligt val men knappast förvånande. Politiska extremister använder sig sällan av fakta i sin argumentation utan går mest på känsla.

 2. Läs nedanstående blogg, så klarnar bilden av Gillou…
  Ganska mycket att läsa ifatt, men det ger en bild av vad vänstern håller på med, och vem som sponsrat dem historiskt.

  http://tankaromib.wordpress.com/

 3. Jag har funderat en del på det här. Vi kommer ju aldrig i helvetet kunna nå ett rättvist, jämställt samhälle så länge de populäraste bloggarna handlar om mode. Jag är inte säker på vems fel det är rent pragmatiskt men allt känns bara som en stor konspiration, att pränta in i huvudet på folk att kvinnor skulle vara just viljelösa våp utan egen tankeförmåga! Att lära unga tjejer att det är så man ”ska” vara och alltså minska det framtida hotet mot patriarkatet.

  • ”Vems fel det är rent pragmatiskt”?
   Det är väl ingens fel, det är så det ser ut. Det som är fel för mig kan ju vara helt rätt för någon annan. Tittar man på vilka som skriver modebloggarna och vilka som läser dem, så ligger knappast något ”patriarkat” (vilka nu det består av) bakom det, utan snarare kvinnor och flickor. Så om du är ute efter att hitta vems ”fel” det är så bör du nog titta åt det hållet. Lika lite som jag skyller fotbollshulliganism och fotbollsintresse på kvinnor, är det rimligt att skylla utseendefixering och modeintresse på något påhittat patriarkat. För en tänkande person bör detta vara ganska uppenbart.

 4. Förstår inte hur man kan säga att det inte är patriarkatets fel att kvinnors ideal är som de är? Redan från tidig ålder utöver män makt genom att bestraffa kvinnor som inte följer normer genom att ifrågasätta deras kvinnlighet. Endast om kvinnans utseende uppfyller de krav är hon accepterad. Det är självklart varför kvinnor har denna press. Och vill påpeka att det endast inte är mäns fel eftersom även kvinnor följer strukturen.

  Att patriarkatet skulle vara påhittat är ett skämt. Vi kan se detta överallt. Det är så tydligt att man borde skämmas om man inte ser det. Tittar man på partierna i Sverige, så ser vi tydligt att män är överrespresenterade i allt utom F!. Män är överrespresenterade i filmindustrin, musikbranschen och många fler områden. Detta är inte pga att kvinnor är sämre, utan för att ett patriarkat existerar.

  • @Ulf Stavgren:

   Redan från tidig ålder utöver män makt genom att bestraffa kvinnor som inte följer normer genom att ifrågasätta deras kvinnlighet.

   Exakt hur går denna bestraffning till? Ge konkreta exempel.

  • @Ulf Stavgren:

   Ett skämt? Jaha.
   Kan vi se detta överallt? Nej, det kan ”vi” inte.

   Nu råkar det vara så att kvinnor har rösträtt i Sverige. Om kvinnorna vill att F! ska styra Sverige så behöver de bara rösta på dem i nästa val – ”patriarkatet” är borta. Har du fler ”fantastiska” bevis?

   ”Män är överrespresenterade i filmindustrin, musikbranschen och många fler områden.”
   Kvinnor är överrepresenterade i andra. Vad försöker du säga? Att ”matriarkatet” existerar för att kvinnor är överrepresenterade i andra områden?

   Jag är ledsen, Ulf Stavgren, men ditt sätt att ”resonera” påminner starkt om hur unga människor resonerar, som hört några ”fakta” och samtidigt fått de förklarade för sig, för att slippa tänka själva. Därav blir resultatet just ogenomtänkt. Du kanske borde fundera lite över att människor kan ha olika preferenser. Själv känner jag väldigt många musiker och har växt upp med sådana. Av en ”slump” är majoriteten av dem som spelar instrument män, medan kvinnorna oftast vill sjunga. Hur många sångare brukar ett band bestå av t.ex.? Räknar du inte med körerna i ”musikbranschen?”
   Något säger mig att du inte kan spela musik och inte känner särskilt många musiker, detsamma gäller film. Hade du känt till hur det är att jobba inom dessa branscher hade du nog lättare förstått varför det är så få kvinnor där – det är väldigt fysiskt krävande och extremt tidskrävande.

   Men det är ju ”trevligt” att du har åsikter om saker du inte vet något om.
   Jag noterar nu att fim- och musikbranschen är det som avgör om vi lever i ett patriarkat eller inte. Tack för den informationen.

  • Redan från tidig ålder utöver män makt genom att bestraffa kvinnor som inte följer normer genom att ifrågasätta deras kvinnlighet. Endast om kvinnans utseende uppfyller de krav är hon accepterad. Det är självklart varför kvinnor har denna press.

   Jasså, det gör män? Hur då? Har du några som helst belägg för detta påstående? Om du håller på med sånt, så tala för dig själv och döm inte andra män efter ditt beteende.

   Jag har aldrig fått min kvinnlighet ifrågasatt av en man, än mindre bestraffats för detta, trots att jag är och alltid varit det vi kallar pojkflicka. En enda gång har en person av manskön sårat mig vad gäller utseende, då var jag kanske 11 år och pojken ifråga ett år yngre, så han må vara förlåten för han, ett barn, inte förstod bättre.

   Var kommer då den kvinnliga utseende hetsen ifrån?

   Här har jag skrivit ett GB-inlägg hos Pelle Billing om det.

   här skriver Hanna:

   När det gäller utseende är det bara titta på vem som märker detaljerna i ditt utseende först. Din manliga partner, eller dina väninnor? De flesta män märker ju knappt om man bytt frisyr, än mindre vad du har för smink, detaljerna i dina kläder etc. Nej, de kritiska blickarna och dem du egentligen klär upp dig och snyggar till dig för är medsystrarnas kritiska blickar.

   Anekdotiska bevis? Låt oss titta på forskning då:

   The existence of female competition may seem obvious to anyone who has been in a high-school cafeteria or a singles bar, but analyzing it has been difficult because it tends be more subtle and indirect (and a lot less violent) than the male variety. Now that researchers have been looking more closely, they say that this “intrasexual competition” is the most important factor explaining the pressures that young women feel to meet standards of sexual conduct and physical appearance. [min emfas]

   Den är ingen udda rapport med skumt resultat, sök på ”female aggression” och/eller ”female competition” och du kommer hitta mängder.

   Så nej, ”vi” ser inte ert ”patriarkat”. Att skylla på patriarkatet, strukturer och män må vara bekvämt, män kan ju gott ta lite skit de är ju ändå så Så ”privilegierade*host* (Där kan man snacka om att hålla fast vid våra könsroller), men det löser inga problem, tvärtom.

  • @ Ulf Stavgren
   En liten komplettering till mitt föregående svar. (Det ligger i granskning i skrivande stund dock)

   Du skrev:

   Redan från tidig ålder utöver män makt genom att bestraffa kvinnor som inte följer normer genom att ifrågasätta deras kvinnlighet.

   Jag kom på att ”er” forskning, genusvetenskapen, talar också mot ditt påstående:

   JONATHAN [7 år]: Och Ellen är cool. Ellen är cool, fast hon är tjej.
   MARIE: Vad gör hon som är…
   JONATHAN: Hon spelar bandy som killarna gör. Hon spelar tennis som killarna gör och hon gör samma saker. [Ambjörnsson, F. (2011 ). Rosa – den farliga färgen. Stockholm: Ordfront förlag. s. 89]

   ”Coolt” är en reaktion som jag ofta mött från manligt håll, från barnsben. Jag antar att det inte är vad du syftar på med ”bestraffa”?

 5. Det är ju onekligen så att kvinnor tjänar på att spela på sitt utseende.

  Här ett extremt exempel: De 10 bäst betalda kvinnliga fotomodellerna tjänar tillsammans ca 10x mer än de 10 bäst betalda manliga modellerna. Nu blir statistiken skev av att 1:an Gisele Bündchen drog in mer än de andra 9 tillsammans, men nr 10 på kvinnornas lista tjänar fortfarande mer än dubbelt så mycket som 1:an på männens topplista.

  Supermodellen Cameron Russell talar ju också i sitt TED Talk om hur mycket man får gratis som vacker ung kvinna – hon nämner att det är lite tabu att tala om det…

  I denna studie konstaterar man att normalviktiga kvinnor har betydligt bättre ekonomisk status än överviktiga kvinnor, och noterar att 50-95% av skillnaden beror på att de lyckats gifta sig till en högre ekonomisk status. Däremot är inte diskrimineringen på arbetsmarknaden tydligare än den är för män. Underviktiga män är diskriminerade både på arbetsmarknaden och datingmarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s