Vita Kränkta Män lägger ned

Facebook-gruppen Vita Kränka Män ska stänga ned sin sida. Jag har tidigare skrivit vad jag anser om gruppen och människorna som gillar den, men jag ska även ägna deras avskedstext lite uppmärksamhet samt åt filmen som de länkat till i samma inlägg, som är en form av ”teaser” för ett avsnitt av Uppdrag Granskning.

Texten i sin helhet, tagen från Vita Kränkta Mäns sida:

”VKM har varit en fristad för feminister och antirasister där vi kunde hitta kraft i varandra. Vi har påverkat samhällsdebatten och engagerat nya människor till vår fantastiska rörelse för ett feministiskt, antirasistiskt samhälle. VKM lägger nu ner. Det är inte en facerape eller ett dåligt skämt. Om vi hittar en teknisk lösning som gör att vi kan låsa kommentatorsfälten kommer sidan finnas kvar, annars stänger vi ner den. Att moderera kommentatorsfälten tar mycket tid, och framförallt energi. Det är dags för oss att lägga den kraften på något annat än kräkningar, hot och personpåhopp. Men vi vill att ni fortsätter engagera er.

Internet har skapat många demokratiska möjligheter, aldrig har det varit så enkelt att uttrycka åsikter och snabbt sprida information. Men genom sociala medier, bloggar och forum som Flashback och i artiklars kommentarsfält har också en mörkare sida tagit allt större plats. Under de senaste två åren har allt fler feministiska debattörer och skribenter blivit hotade, trakasserade och kränkta. Vi är fler och fler feminister som berättar om mail med grova hot om våldtäkt, om att bli telefontrakasserade, att tvingas skaffa hemlig adress och få dagliga mordhot. Imorgon sänder Uppdrag Granskning ett reportage om hur de hot och hat framförallt kvinnor tvingas ta emot. Titta på det.

Vi vill att ni diskuterar, bloggar, kommenterar. Visa att internet är mer än ett verktyg för intoleranta grupper att sprida sin propaganda, visa att vi kan använda samma metoder till att skapa ett samhälle där alla har lika möjlighet att påverka, förändra, leva, må bra. Behandla varandra med respekt, reflektera över er egen position. Bara för att du är stolt över att kalla dig antirasist och feminist är du inte skyddad från att återskapa diskriminerande strukturer. Kränk inte någon på grund av etnicitet, på grund av funktionsförmåga, kön eller klass. Sluta klaga över stavning och använd inte funktionsnedsättningar som skällsord. Det är töntigt. Ta hand om varandra istället. För vi behöver det.

Vi fortsätter kämpa. Under andra former, i andra sammanhang. Visa att vi är många fler än de vita kränkta männen. Visa att vi är starkare än rasisterna och smartare än kvinnohatarna. Ta med er ert engagemang till andra sidor.

http://www.alliansfrittsverige.nu/
http://interasistmen.se/
http://www.genusfolket.se/
http://www.supermiljobloggen.se/

Det är där vi kommer hänga.

Vi älskar er 4-ever. Och hörni, vi syns någon annanstans.

Puss.

/My Vingren med crew, Vita Kränkta Män.”

Det upplagda Youtube-klippet:

Låt oss då se på formuleringarna i denna avskedstext:

”VKM har varit en fristad för feminister och antirasister där vi kunde hitta kraft i varandra.”

Vilken tur att de äntligen fick sig en fristad där de kunde hitta kraft i varandra eftersom feminister och antirasister överlag är hårt ansatta av de patriarkala strukturerna i det här landet och aldrig får statliga bidrag för just sådan aktivitet.

”Vi har påverkat samhällsdebatten och engagerat nya människor till vår fantastiska rörelse för ett feministiskt, antirasistiskt samhälle.”

Det blir inte riktigt förklarat vad deras ”rörelse” innebär annat än mobbning. Att den varit feministisk har varit ganska tydligt, att den varit antirasistisk har inte varit tydligt alls med tanke på att man hackat på en grupp människor baserat på deras etnicitet och att den varit fantastisk är en ren lögn rent objektivt. Det finns inget fantastiskt med över 60 000 personer som ägnar sig åt smutskastning av andra baserat på deras kön och ursprung.

”VKM lägger nu ner. Det är inte en facerape eller ett dåligt skämt. Om vi hittar en teknisk lösning som gör att vi kan låsa kommentatorsfälten kommer sidan finnas kvar, annars stänger vi ner den. Att moderera kommentatorsfälten tar mycket tid, och framförallt energi. Det är dags för oss att lägga den kraften på något annat än kräkningar, hot och personpåhopp. Men vi vill att ni fortsätter engagera er.”

Ah, även VKM vill alltså låsa kommentarsfälten eftersom det blir jobbigt att se hur dessa ”fantastiskt engagerade” människor egentligen resonerar. Jag har ju visat prov på deras ”tolerans” tidigare. Man har alltså insett att det kan vara besvärligt att andra kan upptäcka att feministvänstern även de ägnar sig åt just kränkningar, hot och personpåhopp. Det som kan tyckas intressant är att Zolfagarys galjonsfigur för VKM, Pär Ström, just var ett personpåhopp. Det verkar vara lite otydligt kring vilka som ska få hoppas på och vilka som inte får bli hoppade på. Vad de sedan menar med ”fortsätter engagera er” övergår mitt förstånd då just det så kallade engagemanget bestått i att skriva en massa trams i kommentarsfälten på VKM eller klappa Zolfagary på axeln och säga att han är fantastisk som kör lite copy/paste på vad andra har sagt och försöker få dem till att vara samma typ av människa bara för att de råkar ha ljus hy och en penis mellan benen. Fantastiskt, verkligen…

”Internet har skapat många demokratiska möjligheter, aldrig har det varit så enkelt att uttrycka åsikter och snabbt sprida information. Men genom sociala medier, bloggar och forum som Flashback och i artiklars kommentarsfält har också en mörkare sida tagit allt större plats. Under de senaste två åren har allt fler feministiska debattörer och skribenter blivit hotade, trakasserade och kränkta.”

En mörkare sida (Är det inte rasistiskt att hävda att mörkt är negativt? Hm… 🙂 ) är alltså allt från människor som inte håller med dem och ifrågasätter dem, till några enskilda fall som ägnar sig åt hot. De nämner givetvis inget om att feministerna själva ägnar sig åt hot, trakasserier och kränkningar, men trots det vill stänga kommentarsfälten i sin ”fristad”. Hm…

”Vi är fler och fler feminister som berättar om mail med grova hot om våldtäkt, om att bli telefontrakasserade, att tvingas skaffa hemlig adress och få dagliga mordhot. Imorgon sänder Uppdrag Granskning ett reportage om hur de hot och hat framförallt kvinnor tvingas ta emot. Titta på det.”

Det här gränsar till komik. Det är alltså fler och fler feminister som ”berättar om” diverse saker, men man skriver inget om det är så att hoten i sig har ökat. Man säger att Uppdrag Granskning har gjort ett reportage om hot och hat som ”framförallt kvinnor tvingas ta emot”. Det är här jag inte riktigt hänger med. Först var det feminister som berättar, sedan är det reportage om kvinnor överlag. Menar de alltså att kvinnor överlag får den här typen av hot eller menar de att just feministerna blir hotade? Menar de även att män inte blir påhoppade, kränkta eller hotade? Ett ganska bra exempel var ju när Maria Sveland med anhang dök upp på en träff för jämställdister i Stockholm i sällskap av dömda våldsbrottslingar (från Reseachgruppen) och där en av personerna i sällskapet lämnade över en teckning som föreställer en avhuggen penis till Pär Ström. Inte för att vara den som är den, men är det inte långt mer hotfullt att dyka upp med en samling människor – varav vissa är dömda våldsbrottslingar – och lämna över ett sådant papper till en människa än att en  valfri anonym idiot häver ur sig något korkat i ett mail eller en kommentar på en blogg?

När man säger att kvinnor framförallt drabbas av något, betyder det att så verkligen är fallet eller betyder det att kvinnor påtalar saker som män inte gör? Kring just våld i hemmet har det ju visat sig i flera undersökningar att kvinnor i vissa länder brukar våld oftare i hemmet mot sina partners, men att dessa i princip aldrig anmäler det eftersom det är lönlöst. Vad menas för övrigt med ”tvingas ta emot” annat än att man tar emot ett hot? Män som tar emot hot tar emot dem på samma sätt som kvinnor, de tvingas inte till det, utan tar emot dem på samma sätt som de tar emot övrig information. Ordet tvingas används alltså för att få något att låta mer hemskt, utan att det på något sätt finns anledning till det eftersom ett hot i sig är hemskt.

Jag har personligen blivit mordhotad utan för mitt hem (som jag menar är värre än att få det vi ett brev) och vid flera tillfällen av en och samma person, vars flickvän som både är vänster och feminist (min f.d. flickvän) aktivt har hjälpt komma undan rättvisan genom att ljuga för polisen i förhör. Hon är alltså medbrottsling. Men jag gissar att det där med vilka regler som gäller vilka verkar vara väldigt otydligt för den svenska vänstern, de är ju alltid ”goda” och får uppenbarligen därmed göra vad fan de vill.

”Vi vill att ni diskuterar, bloggar, kommenterar. Visa att internet är mer än ett verktyg för intoleranta grupper att sprida sin propaganda, visa att vi kan använda samma metoder till att skapa ett samhälle där alla har lika möjlighet att påverka, förändra, leva, må bra.”

Texten fortsätter i sin komiska stil. Finns det inte redan ett ofantligt antal feminister som bloggar och skriver i dags- och kvällstidningar om hur vidrigt orättvist det är att vara en kvinna i Sverige? Vad är det om inte annat än propaganda när man medvetet väljer att inte ta upp de problem som män drabbas av, samtidigt som man hävdar att männen är de som gagnas av systemet? Det där med ”alla har lika möjlighet” gäller förstås inte män, särskilt inte vita sådana.

”Behandla varandra med respekt, reflektera över er egen position. Bara för att du är stolt över att kalla dig antirasist och feminist är du inte skyddad från att återskapa diskriminerande strukturer. Kränk inte någon på grund av etnicitet, på grund av funktionsförmåga, kön eller klass. Sluta klaga över stavning och använd inte funktionsnedsättningar som skällsord. Det är töntigt. Ta hand om varandra istället. För vi behöver det.”

Nu kommer alltså höjdpunkten: Hur kommer det sig att man skriver en sådan här uppmaning till människor som inte tillhör någon ”mörkare sida” som tagit mer plats? (Det där med att ta plats är ett så fantastiskt uttryck, som om att de tagit plats av någon annans rättmätiga och begränsade utrymme på Flashback eller? Jag förstår inte. På samma sätt som killar ”tar plats” i skolan samtidigt som de får sämre och sämre betyg? Själv gick jag under gymnasiet i en klass med ca 12 % killar i klassen, vi tog inte plats på något sätt. Det som däremot tog en djävla massa plats var tjejernas intriger och deras självförhärligande utlägg på diverse lektioner i tron om att de därmed skulle få bättre betyg. Det funkade givetvis.)

Kan det vara så att dessa ”goda” feminister och självutnämnda antirasister kanske just är rasister och sexister själva? Givetvis är det så. Relativt nyligen var jag hemma hos några vänner. En av dem jobbar på en skola som lärare åt barn med diverse beteendeproblem, vissa av dem ganska allvarliga. På plats fanns även två av hans kollegor, en kvinna och en man. Ingen av oss som närvarade har etniskt svenskt påbrå, och vi kom in på ämnet rasism. Jag tog ganska snart upp exemplet med sidan Vita Kränkta Män, som så kallad ”omvänd rasism” (rasism, kort och gott) och den kvinnliga läraren sade att hon själv ”gillade” sidan  och att man inte kan jämföra det med det enorma förtryck som kvinnor utsätts för. Jag ägnade ganska lång tid åt att försöka förklara det förkastliga med sidans upplägg, men det gick inte fram. Till slut kom jag på ett riktigt bra exempel som jag lade fram ungefär så här till kvinnan, som alltså också hon arbetar som lärare på samma skola:

Jag sade att många av de citaten på VKM:s sida är just tagna från olika Twitter-postningar eller andra Internet-sidor och att man i de flesta fallen inte får reda på vem som sagt vad. Vi vet alltså inget om personen som skrivit det den har skrivit. Jag frågade kvinnan om några av hennes elever säger så korkade saker ibland. Hon sade att de ofta angriper folk på en massa olika sätt men att de egentligen är fina innerst inne, att de har problem. Jag sade då att det mycket väl just kan vara så att det som postas på VKM kommer just från människor som har diverse problem och eventuella hjärnskador, varför jag menar att VKM inte ägnar sig åt annat än lyteskomik när det kommer till dessa personer, samtidigt som man buntar ihop de alla med egenskapen av att de har ett visst kön och en viss hudfärg. Inte nog med det, man blandar in andra människor i detta som aldrig sagt något liknande utan endast sagt något som man själv inte håller med om, och vad åstadkommer man då med det? Efter att ha sagt det insåg jag att jag nådde fram längre. Hon verkade då förstå att det som presenteras på VKM kanske inte säger så mycket om sakers verkliga tillstånd i samhället, eftersom man ju faktiskt inte vet vem som citerats. Det man däremot vet är att diverse manshatande personer utan förbehåll uttalar sig i diverse media och uttrycker sitt manshat ivrigt påhejade av sina meningsfränder.

Tyvärr så förstår majoriteten inte detta utan tror att det är intelligent av dem att ”gilla” VKM, vilket leder mig till avslutningen:

”Vi fortsätter kämpa. Under andra former, i andra sammanhang. Visa att vi är många fler än de vita kränkta männen. Visa att vi är starkare än rasisterna och smartare än kvinnohatarna. Ta med er ert engagemang till andra sidor.”

De här fem meningarna visar exakt hur ointelligenta dessa människor är, samtidigt måste jag erkänna att jag tycker att det är roande. Det finns något tragikomiskt över människor som vill utmåla sig som toleranta, intelligenta och upplysta när de samtidigt visar hur inskränkta de är just genom att uttrycka sig om andra baserat på deras kön och ursprung. De kunde lika gärna ha skrivit:

Visa att vi feminister och låtsasantirasister är fler än de som inte håller med oss, speciellt om dessa är vita och är män för vi hatar just sådana människor. Vi är bevisligen inte smartare men vi ska visa att vi är fler, och om vi är många kan vi inte ha fel. Miljarder av flugor kan inte ha fel: skit är gott.

Nu till det fantastiska Youtube-klippet:

Jag vill börja med att säga att jag anser titeln på klippet är fel. Efter att ha sett det anser jag att följande titel är mer passande:

Ett litet antal personer som vi misstänker är män som skrivit hatiska kommentarer till vissa kvinnor av vilka de flesta verkar vara feminister och blivit kontaktade i egenskap av sådana, inte som just kvinnor, och av vilka vissa i sin tur redan innan ägnat sig åt nedlåtande kommentarer om män överlag, ägnat sig åt riktigt låga påhopp på vissa personer som de inte delar åsikt med samt i sällskap av dömda våldsbrottslingar förstört möten och hotat män.

Det här är mina synpunkter kring detta klipp, jag har inte sett själva programmet så detta gäller alltså endast denna ”teaser”:

 1. Man blandar högt och lågt. Jag har svårt att se hur att någon kallas för ful kan hamna i samma kategori som mordhot. Man tror att man på detta sätt vinner ”poäng”, precis som i brottsrubriceringen kring våldtäkt, när det enda man gör är att förringa de verkliga brotten med företeelser som på inget sätt kan klassas som lika allvarliga och som alla människor drabbas av förr eller senare. Därmed förringar man det ursprungliga brottet och motverkar direkt sin egen avsikt.
 2. Jag förstår inte varför man endast tar upp exempel på kvinnor som hotats, när jag vet att även män blir hotade. Att kvinnor ”pratar om det” betyder inte att de drabbas oftare av det, det innebär att de pratar om det mer och tycker mer synd om sig själva än vad män i regel gör. Att ta upp denna fråga ur den här synvinkeln är i sådana fall oseriös journalistik. Man skulle lika gärna kunna gjort ett reportage om hat som riktas mot just män som är kortare än 160 cm, det säger alltså ingenting om någonting. Att det dessutom handlar om mäns hat av kvinnor är idiotiskt, eftersom det skulle kräva att en överväldigande majoritet av alla män ägnade sig åt detta och att det drabbade en överväldigande majoritet av alla kvinnor. Så är alltså inte fallet. Fallet verkar snarare vara att det är hatet av några få människor som man misstänker är män, riktat mot kvinnor varav vilka flera har visat sig vara hatiska mot just män.
 3. Det är lite märkligt att selektivt välja att läsa upp hoten men inte det som föranlett dem. Eftersom jag själv är relativt insatt i genusdiskussionerna som pågår kan jag direkt härleda vissa av de upplästa hoten med tillfällen då uppläsarna själva ägnat sig åt kontroversiella påståenden om män eller direkta påhopp mot vissa män, medan ett fåtal av dem verkar röra sig om en besatt stalker/psykopat/sadist som på inget sätt har att göra med de övriga fallen.

Inget av dessa saker rättfärdigar givetvis beteendet, men om man nu vill ge en bild av hur saker och ting ser ut, varför inte beskriva bakgrunden ur ett helhetsperspektiv?

Jag upplever det mer och mer som att man i media försöker skapa billiga poänger eftersom det gör saken mycket lättare att sälja. Det måste alltid finnas ett ont och ett gott, och ingen verkar vilja inse att det i de flesta fallen rör sig om att det finns idioter precis överallt, av alla kön, klasser, hudfärger, etniciteter, nationaliteter, etc.

Fan vad jag är less på idioter.

6 svar till “Vita Kränkta Män lägger ned

 1. Reblogged this on Rockis månadsbrev and commented:
  Läs Juggen!

 2. Ping: Läs Juggen! | Rockis månadsbrev

 3. Fått så ini h-e nog!

  Jag undrar hur många av de exempel som lyfts fram som är planterade av dem själva…

  • Jag tycker inte att man behöver spekulera kring sanningshalten i det. Det intressanta är det de väljer att inte berätta, eftersom det inte rör sig om spekulationer utan är ganska uppenbart att de väljer att inte återberätta exakt vad som skett utan vinklar det till sin ”fördel”, d.v.s. om det nu är en fördel att jämt tjata om sin offerstatus.

 4. Jaja, vi får se ikväll hur de lägger fram det för hittills så har vi bara PÅSTÅENDEN om allt detta, dvs hörsägen och inget annat. Det är lätt att säga att man har fått ditt och datt om man slipper att bevisa det. Så det vore nu på sin plats att också lägga fram bevis, det blir liksom lättare att övertyga folk om sanningshalten då.

  Det är tudelat, jag vill verkligen inte att någon ska behöva ta emot sådant men jag ser fram emot att se ordentliga bevis för det… Jag vill egentligen inte se bevis för då betyder det att de verkligen fått extremt mycket skit men samtidigt så vill jag se bevis med tanke på att deras egen trovärdighet inte är så hög i mina ögon.

  Inte för att jag tvivlar på att idioter mycket väl skickar dynga till folk för det är jag fullständigt övertygad om att det sker utan det har påståtts så länge att det är massivt hat och hot, finns det massivt hat och hot så borde det också vara lätt att lägga fram massiva bevis.

  Men men, här är i alla fall lite av toleransen från My Vingren EFTER att hon gråtit ut i aftonbladet om att hon drabbats av massivt hat och hot
  http://toklandet.wordpress.com/2012/10/08/nu-passar-man-pa/

  • Jag tvivlar inte på att vissa av dem blivit hotade på riktigt. Det jag däremot tvivlar på är omfattningen. För att hävda att det rör sig om ”mäns hat” bör det rimligtvis innefatta åtminstone fler än hälften av den myndiga maskulina befolkningen. Om det rör sig om färre än hundra personer som hotat eller sagt något elakt till var och en av dessa kvinnor så är min fråga när dessa blev representanter för alla män?

   Att de sedan ägnar sig åt påhopp på och hat av vissa (och ibland alla) män – som uppenbarligen provocerar likartat beteende hos dem som reagerar – är givetvis något man undviker att berätta, eftersom en snyfthistoria aldrig blir lika ”bra” om man håller sig till sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s