Michael Parenti om krigen i f.d. Jugoslavien

Här är ett något långt föredrag från år 1999 som beskriver händelserna som ledde till krigen i f.d. Jugoslavien, klart intressant för den som vill höra en annan version än det som spridits via svensk media:

Här är även en intressant artikel skriven om Kosovo-konflikten av en journalist som var på plats i bl.a. Kosovo när det begav sig. Den är av intresse även för dem som anser att angreppskrigen och inblandningen i konflikterna i länder som Irak, Afghanistan och Libyen är befogade, speciellt med tanke på det som sker i Syrien just nu.

Annonser

2 responses to “Michael Parenti om krigen i f.d. Jugoslavien

 1. Passar även på att rekommendera ”The Weight of Chains”, som också erbjuder en mångfacetterad beskrivning av Balkans historia och krigen på 90-talet. Dessutom får de pluspoäng för att ha haft med Noam Chomsky, det där är verkligen en underbar person.

  Tyvärr har svensk media kört ordentligt fast i propagandaträsket som alla lobbyister skapat. Det kommer dröja länge innan ”obekväm” information om Balkankrigen dyker upp för allmän beskådan i exempelvis SVT. Nu har man även börjat problematisera etniska kopter (se 27:00-27:30 i länken; kopter som folkslag smygs in i ett uttalande om religiösa extremister som Al-Qaida):
  http://www.svtplay.se/video/356145/del-7-av-10

  Detta är ett klassiskt sätt att skapa utanförskap för en viss grupp, och det har gjorts med andra folkslag som ”stått i vägen” för maktens intressen, må det vara land, olja eller mineraler. Av någon anledning var många medier väldigt måna om att noga framhäva att kopter varit med och skapat den där Muhammed-filmen som ledde till protester för cirka en månad sedan.

 2. Denna incident, som utspelade sig ganska nyligen i Prag, kan också vara av intresse för den som vill fördjupa sig i 90-talets Balkan.

  http://www.theatlantic.com/international/archive/2012/10/madeleine-albrights-scrap-with-pro-serbian-activists-in-a-prague-bookstore/264245/

  En stor eloge till demonstranterna, och särskilt den där tjecken som ropar ”To je valečný zločinec! Krvavá bába!”. Fullträff.

  (förresten, du borde skaffa en adress eller ett kontaktformulär som man kan skicka nyhetstips till, nu när bloggen ändå innehåller så mycket inlägg om världspolitik)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s