Det magiska uppvaknandet

Under loppet av två dagar har det publicerats en krönika och en ”analys” i två olika tidningar. Av en slump berör de samma ämne – faktumet att saker och ting alltid inte är så svartvita som de framställs i media. Imponerande.

Dessa slutsatser anses alltså nödvändiga att formulera och publicera i två olika tidningar i slutet av juli 2012. Längre än så har mänskligheten alltså inte kommit.

Vad är det som har föranlett dessa artiklar tro? Självklart är det att media generellt faktiskt utmålar saker på ett väldigt simpelt och oinsatt sätt, utan den minsta förmåga av självkritik. Det är viktigare att ta ställning och därmed försöka utmåla sig själv som präktig och rättfärdig, istället för att rapportera om vad som faktiskt händer.

Relativt nyligen har vi ju fått exempel på hur det kan gå, t.ex. i Egypten och Libyen. I Egypten har islamister kommit till makten och i Libyen har det pågått masslakt av människor, med svenska militärens hjälp som ju har stöttat ”de goda” rebellerna tillsammans med husbonde NATO. Ändå har dessa skeenden beskrivits som något positivt i svensk media, den s.k. Arabiska Våren.

I dagsläget så pågår det stridigheter i Syrien. Medan vissa ivrigt hejat på rebellerna så har jag varit betydligt mer försiktig och avvaktande innan jag tagit ställning. Ibland gör jag det inte ens. Varför?
Eftersom jag sedan inbördeskriget i forna Jugoslavien vet att jag inte kan lita på informationen som publiceras i tidningar eller basuneras ut via nyhetsprogram i TV. Man måste ju inte alltid ta ställning. Så här ligger det nämligen till: det som vi får ta del av via dessa kanaler är information som någon annan har valt att de tycker att vi ska ta del av. Ibland är det t.o.m. rena lögner, som när man rättfärdigade angreppet mot Serbien 1999 med att hundatusentals albaner befarades blivit avrättade eller att Irak hade tillgång till massförstörelsevapen.

Jag ska inte ännu en gång gå in på hur pass felaktiga information man spridit om kriget i f.d. Jugoslavien, eller hur man fortfarande vill utmåla Israel som den aggressiva parten i konflikten som pågår där. Det räcker kort och gott med att peka på hur många faktiska offer dessa konflikter har haft, konflikternas ursprung, och sedan vad vissa av de inblandade staterna har jämförts med: Nazityskland.

Om man hade någon som helst heder, som människa, skulle man inte använda sig av den typen av jämförelser och rena lögner. Men, sanningen säljer uppenbarligen inte, eller så har man en annan agenda. Det som säljer är att skapa en demon som alla utan dåligt samvete ska kunna hata, och ett offer som alla ska tycka synd om. Detta oavsett hur det kan drabba en hel nation och enskilda personer som råkar ha en viss etnisk tillhörighet. Det är man inte intresserad av.

Att den man utmålar som demon kanske varit offer relativt nyligen, för just dem man kallar för offer, låtsas man inte om och litar på massans dumhet att de inte ska undersöka saken närmare. Vissa få som envisas med att göra det avvisas sedan, när massan redan svalt betet, och jämförs med Förintelseförnekare (trots att den berörda frågan inte ens innefattar någon Förintelse eller ens i närheten kan jämställas med det som inträffade under andra världskriget). Därefter kan de oinsatta klappa sig själva på axeln och förfäras över de insatta personernas oerhört ”hemska” åsikter och vidriga ”historierevisionism”, som de envist hävdar att det är eftersom de ju har läst rena påhitt i just tidningar som DN och Aftonbladet.

Så vad är då problemet med Syrien? Varför dyker det plötsligt upp information i gammelmedia om att konflikten inte är svartvit? Det är ju inte så att det redan under flera månaders tid har funnits information att tillgå om att det handlar om en konflikt mellan sunni- och shiamuslimer, med andra intressen bakom som stöttar varsitt ”lag”.

Jag kan endast spekulera i vad anledningen till denna plötsliga försiktighet är, vilket jag inte kommer att göra. Det intressanta är att det sker.

När NATO har bombat serber, irakier, afghaner och libyer och därmed attackerat suveräna stater baserat på lögnaktig propaganda, så har svensk media ansett att det är i sin ordning. Inte bara det, man har krävt en intervention. Våra enormt ickebegåvade politiker har gjort detsamma och använt våra skattepengar till att skicka trupper till sådana länder för att visa sin lydnad för storebror USA, som man så gärna vill imponera på.

För mig har det aldrig varit svårt att komma till slutsatsen att en ställning i sådana här frågor är svår att ta, eftersom jag utgår ifrån att över 99% av mänskligheten består av idioter. Riktiga idioter. Detta innebär att det med största sannolikhet finns idioter på båda sidor som driver på konflikten. De enda jag någonsin tycker synd om är människorna som hamnar i kläm när dessa idioter ska träta om idiotiska saker, och när andra idioter (t.ex. svenska oinsatta journalister) sedan kastar skit på människor som kommit i kläm bara för att de råkar tillhöra samma nationalitet eller etnicitet som en av de trätande idioterna. Ett exempel på detta är pajasen Gert Fylking, som relativt nyligen uttalade sig oerhört nedlåtande om det serbiska folket.

Om man istället bemödade sig på att ta reda på och förklara ursprunget till en konflikt för sin korkade publik, så kanske dessa skulle få en någorlunda chans att minska sin okunskap. Tyvärr är inte detta möjligt, eftersom nyheterna skapas av idioter. Ja, de skapas till stor del.

Samtidigt som vissa kallat ett inbördeskrig i forna Jugoslavien för folkmord, så har det dött miljontals människor i centrala Afrika, mördade av miliser som finansieras av företag som vill kunna dränera marken på dess råvaror. Allt detta vet de, men det är för jobbigt att skriva om. Hur ska man annars kunna fortsätta sälja annonsplatser för reklam där slutprodukten av dessa råvaror marknadsförs?

2 responses to “Det magiska uppvaknandet

 1. Angående Syrien, borde du kolla in denna tråd: http://www.webofmimicry.com/wom2/index.php?topic=19804.0

  Bästa forumet för information. Du borde ta del av alla källor och nyttiga åsikter. Seriöst, det är sjukt hur mycket desinformation det flödar ur alla kanaler.

  Du vet, för inte så länge sedan hölls det ju en demonstration i Stockholm som stöd för Assad. Jag erkänner att jag hade svårt att fatta det först, men jag ser nu komplexiteten i situationen mycket tydligare. Jag menar, jag visste ju redan innan att Assad var bundis med Bush, och att det hölls tyst om Syrien i flera år fram tills typ nu. Det är också sjukt hur dåligt minne folk har: USA var ju bundis med Syrien i flera år, och nu ska Assad bort helt plötsligt? Som om allting var frid o fröjd i Syrien för 5 år sedan när Västerländsk media ignorerade situationen Syrien.

  Situationen är sjukt komplex. Och ja, det blir nog värre om regimen i Syrien faller: http://www.spiegel.de/international/world/christians-flee-from-radical-rebels-in-syria-a-846180.html
  De här ”rebellerna”, precis som i Libyen, drar runt o mördar folk. Om Obama fick ett skott i huvudet skulle många sörja att en lögnare blivit dödad, men att tusentals människor blir mördade som ett resultat av hans politik… Samma gamla visa.
  Obama alltså – snubben pekar finger på Al-Qaida samtidigt som han går i säng med dem. Hallå Vänster folk, vakna upp nu! Obama är bättre än många politiker i ett anseende: han är en grymt bättre lögnare än de flesta jag hört. Vad är grejen med Obama, jag fattar inte?

  Och all idioti gör mig rätt illamående. NATO gör mig illamående.. Du vet, nu stöttar jag ju inte Ryssland som en imperialistisk kraft, men det konstiga i Sverige är (i alla fall de Svenska åsikter jag stött på) är hur stark kritiken emot Ryssland alltid är, medan NATO har gång på gång begått de värsta typen av illdåd. Det är alltid den här Rysskräcken; ”Hjälp, Ryssland kommer invadera oss!” Medan NATO har haft fritt fram med att invadera och destabilisera länder titt som tätt. Vad fan är grejen med det?

 2. Ja, jag fattar att alla större länder sitter o väntar på att få exploatera Syrien på ett sätt eller annat. Ryssland har ju sina intressen. Så, igen, liksom du skriver så stöttar jag inga av parterna.

  För övrigt, användaren Zuktolin för fram väldigt givande åsikter och information (se länkar på forumet). Han skriver i Haxz0r språk, dock. Du för vänja dig vid att läsa på det sättet. Jag gillar hur han drar upp situationen i Serbien i samband med detta: http://www.globalpost.com/dispatch/news/regions/middle-east/syria/120726/swallowing-the-big-lie-syria

  ”…BTW SAYME FUKN STRATEGIKZ AZ HAPPN’D IN SERBIA
  us/nato getz wut she wantz bai N E meenz neccesaryz
  watch oout, dis cud eezily get az bad az taht
  and westrn peepz still R in deniyal ‘bout wut happn’d Serbzia…”

  Han har ju rätt, som du fått erfara personligen, gång på gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s