Åkermark om media

I en debattartikel i DN ifrågasätter advokaten Johan Åkermark medias roll i hetsen mot Ola Lindholm. Åkermark har givetvis helt rätt och det var med glädje som jag läste hans inlägg eftersom han sätter fingret på ett mycket viktigt ämne, nämligen att media i Sverige sällan granskar våra makthavare. De enda gångerna det tycks vara relevant är om någon har misstänkts för sexköp, narkotikainnehav eller något som kan drabba barn på ett eller annat sätt.

Låt mig ge ett exempel:

Svea Rikes Lag diskriminerar män. Enligt lagboken har män färre rättigheter än kvinnor. Män betalar mer skatt i Sverige, som bl.a. går till att främja kvinnligt företagande (d.v.s. man tar mäns pengar och skänker dem till deras kvinnliga konkurrenter) trots att kvinnligt företagande på inget sätt hindras av svensk lagstiftning. Detta är givetvis orättvist och gör det omöjligt för män att konkurrera på lika villkor. Låtsas om det vore så att invandrarkvinnor betalade mest skatt i Sverige men att pengarna skänktes till svenska män för att de skulle kunna konkurrera inom de områdena där invandrarkvinnorna, av en slump, dominerade affärsverksamheten. Tänk vilka skriverier det skulle bli om detta! När män drabbas av det omvända står det givetvis ingenting. Tvärtom så skriver man gärna att män förtrycker kvinnor, män som grupp alltså. Alla män förtrycker kvinnor systematiskt. 

Ibland uppmärksammas det att män blir diskriminerade, men då är det någon enskild man som protesterat. Överlag hittar man inte många artiklar i svensk media där det står något om att män lider. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni verkar heller inte se något problem i att män diskrimineras, eftersom hon överhuvudtaget inte tar upp detta, trots att män blir diskriminerade i Sveriges Rikes Lag. När en man tar upp att han känner sig diskriminerad p.g.a. sitt kön får han svaret att åldersdiskriminering är förbjudet, men givetvis inget om att diskriminering av män är förbjudet. Så mycket för ”Diskriminering ska aldrig tolereras.”, detta gäller tydligen inte gruppen heterosexuella vita män.

Nåväl, vad händer då om någon skriver en bok om att en känd heterosexuell vit man är otrogen? Då blir det givetvis en massa skriverier, trots att det inte drabbat någon allvarligt. Nu kanske någon säger att media ju granskar makten, men faktum är att kungen har väldigt lite makt i Sverige. Politikernas makt är betydligt större, men trots det ifrågasätts de inte så länge det inte handlar om någon smaskig sex- eller mutskandal. Det måste vara enkelt.

Systematisk mobbning av oliktänkande i Riksdagen diskuterar man inte. Man terroriserar inte Reinfeldt efter absurda uttalanden som att ”Alla tjänar på att debatten lägger sig” eller försöker få honom att missta sitt uppdrag trots hans demokratifientliga uttalande. Detsamma gällde justitieministern Beatrice ”Gredelin” Ask, ingen personlig förföljelse av henne där inte. Hon tilläts ”göra en pudel” trots att hennes uttalande mer än tydligt visade att hon inte är lämpad för sitt uppdrag.

Vi har alltså två mycket högt uppsatta politiker som inte verkar hysa någon vidare respekt för grundläggande demokratiska värderingar, men det är tydligen ointressant. Expressen försöker inte få dem avsatta. Däremot ser man till att en person som man påstår har nyttjat narkotika blir av med arbetsuppdrag. Man kan ju onekligen undra vad som är viktigast för det svenska folket.

Lyckligtvis finns det människor som Åkermark som vågar ta upp detta för debatt. Låt oss se om någon vågar besvara det eller om han tystas ned genom att man helt enkelt ignorerar honom.

Annonser

3 responses to “Åkermark om media

 1. Det är intressant att du anser att heterosexuella vita män diskrimineras när dessa dominerar nästan alla högre positioner i samhället, vilket du säkert är medveten om.
  För det andra så finns det ingen etablerad feministisk dominans i media eller dylikt. Snarare är dina åsikter mycket mer utbredda i de stora och ”viktiga” tidningarna såsom SvD och DN som rätt ofta publicerar anti-feministiska alster.
  I övrigt håller jag med Åkermark om att journalistiken inte uppfyller sin självproklamerade ”uppgift”. Det finns mycket dåligt i media som behöver kritiseras. Framförallt eftersom media inte granskar sig själva.

 2. Menar du att majoriteten av alla vita, heterosexuella män nästan dominerar alla högre positioner i samhället?
  Eller menar du att vita, heterosexuella män främjas i samhället p.g.a. att vissa vita, heterosexuella män dominerar vissa högre positioner i samhället? Vänligen, skulle du i sådana fall kunna beskriva på vilket sätt detta sker? På vilket sätt främjas den gruppen av män av att t.ex. Fredrik Reinfeldt är statsminister? Detta samtidigt som att män uttryckligen diskrimineras i Sveriges Rikes Lag?

  Vänligen visa mig ett par sådana antifeministiska alster, och än mer, vänligen visa mig kvinnofientliga alster i dessa tidningar. Ge mig gärna exempel där äldre kvinnor omnämns med ord som kärringslem (motsvarar det ganska vanligt förekommande ordet gubbslem som flitigt brukas av många skribenter i de största tidningarna). Visa mig gärna artiklar där man kritiserar ”kärringväldet” som råder inom vård och omsorg. Eller artiklar där kvinnor som grupp belastas för något några få kvinnor gör. Det vore intressant att läsa.

 3. En kvinna som går igång på att förtrycka sig själv samtidigt som hon bakar muffins.

  Vet du en sak Juggen? Jag har funderat idag och kommit fram till att förutom en kvinna så är det bara män i min bekantskapskrets som har blivit dåligt behandlade av sina kvinnor. De är flera stycken och de har råkat ut för rätt så ruskiga grejer. Och i samtliga fall så har de fått kämpa för sin rätt på ett rätt så obegripligt sätt. I övrigt så är männen i min närhet normala och ansvarsfulla män som hämtar och lämnar på dagis, VAB:ar samt jobbar, tillsammans med sina kvinnor, häcken av sig. Och jag känner/umgås med rätt så många människor. Men jag kanske lever i en drömvärld, vad vet jag?

  Vad pressen gjorde mot Ola Lindholm är obegripligt grymt oavsett vad han har gjort/inte gjort speciellt med tanke på att journalistkåren verkar hänga inne på krogtoaletterna rätt så mycket själva.

  Vad gäller Kungen så tror jag dock att det till stor del ligger andra krafter bakom. Och i ärlighetens namn så har ju även hans gemål fått en rätt stor del av kritiken. Det finns olika sorters makt inte bara partipolitisk sådan.

  Vad gäller kvinnofientliga alster i pressen/media så finns det gott om dem. Dock är de nästan uteslutande riktade mot hemmafruar eller kvinnor som tar ut hela föräldraledigheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s