Tänk på klimatet Reinfeldt!

Och det gör han! Reinfeldt tänker på klimatet så mycket att pannan rynkas lite lätt.

Den store ledaren Reinfeldt har återigen gästat Agenda, denna gång intervjuad av en annan person. Diskussionen rör givetvis säkerheten kring kärnkraftverk och om Alliansen ändrat uppfattning kring kärnkraft.

Inte helt oväntat säger Reinfeldt att man valt kärnkraft p.g.a. klimatfrågan och hänvisar således till att fossila bränslen skapar klimatproblem. Men, faktum är att det inte är det enda de skapar, de förgiftar även naturen vilket kärnkraft på sätt och vis också gör, fast då med radioaktivitet. Den store ledaren säger även att det i Sverige möts med stort motstånd att bygga vattenkraft vid de älvarna som fortfarande är orörda, men han säger inte varför.

Det som kanske är mest fascinerande av allt är att den store ledaren inte vid ett enda tillfälle nämner att anledningen till att vi har ett så stort energibehov beror på bl.a. hans partis eviga tjat om tillväxt, vilket ju givetvis är omöjligt i längden i en ändlig värld. Jag har tidigare skrivit om att världen är överbefolkad och att överbefolkningen beror på bättre levnadsförhållanden som skapats genom ändliga naturresurser och alltså inte går att upprätthålla i längden.

Reinfeldt, den store ledaren, nämner att t.o.m. i ett land som Japan, där man är väldigt energieffektiva enligt honom, så har man alltså ett enormt behov av energi. Han säger inte vad detta beror på, men jag kan säga det: landet är kraftigt överbefolkat. I början av intervjun berättar han att det är hemskt att så många människor farit illa, och att ännu fler kan drabbas, men säger givetvis inte ett enda ord om att proportionerna till katastrofen är direkt länkade till proportionerna av befolkningen. Hade det bott en människa i området hade ju endast en drabbats. Är man en förökningsivrare – tillväxtivrare alltså – så ska man ju givetvis inte beklaga att så många har skadats och dött eftersom det ju är en direkt konsekvens av ens egen politik. Man vill ju att det ska finnas fler och fler människor, alltså innebär det att fler dör i ett område som är tätbefolkat när en naturkatastrof inträffar. Det är ju ett bevis för att ens politik har fungerat!

Att den ekonomiska tillväxten bygger på konsumtion, som i sin tur leder till ökade utsläpp av så kallade växthusgaser, säger den store ledaren ingenting om i programmet men kanske kommer han närmare sanningen vid andra tillfällen?Istället berättar man med glädje som Sveriges starka tillväxt. Frågan är dock om man kan kalla det för balans att förstöra grundförutsättningarna för liv? Kanske det, givetvis beroende på vad man har för mål.

Det är endast en gång, i slutet av intervjun, som Reinfeldt snuddar vid sanningen när han kallar de fossila bränslena för ändliga. Kanske vill han långsamt smyga in det oundvikliga faktumet som kommer att drabba oss alla. Han säger att människor behöver energi, men säger även där inte sanningen. Människor behöver energi i enorma mängder om de förväntar sig att leva som de gör idag och förökar sig på samma sätt som idag. Om man minskar antalet människor kan man alltså behålla en relativt hög standard tack vare förnyelsebar energi. Man behöver ingen ny teknik, och en massa andra råvaror som konsumeras skulle också räcka betydligt längre.

Vissa menar att man måste börja tala om den kommande oljebristen, själv menar jag att den i sig heller inte är roten till problemet utan det är mängden människor som strävar efter en ”hög” levnadsstandard som är det. Hög levnadsstandard anses vara en rättighet av vissa människor som tycker att människor ska ha en massa rättigheter utan skyldigheter. Så vad innebär hög levnadsstandard? Jo, bl.a. att titta på folk som gör bort sig i TV, döda andra genom att köra bil, flyga utomlands för att vara bakfull på annan ort och köpa kläder man inte använder tillverkade av ett barn på andra sidan jorden. En annan av rättigheterna är givetvis att skaffa barn och att alla ska överleva i processen, det har vi alla bestämt att det är. Ingen verkar fråga sig om det är fysiskt möjligt och ingen verkar bry sig om faktumet att ju fler vi sätter till världen, desto fler kommer att dö i en kommande svältkatastrof som är oundviklig, eller i lindrigare fall som i jordskalvet i Japan.

Men, tänk på klimatet! Store ledaren säger att det är det som är problemet. Problemet är inte att vi är på tok för många som vill på tok för mycket som i sin tur inte är möjligt att genomföra i längden, åtminstone inte med dagens teknik. Fram till den dagen någon lär sig att framställa saker vi så gärna vill använda ut ur tomma intet och utan miljökonsekvenser, ja då kan vi avla barn fram tills att världen är helt full av människor. Visst är det något att verkligen sträva efter, just eftersom vi är så härliga?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s