Partipolitik – en garanti för misslyckad demokrati

Jag anser att partipolitik är förkastligt. Jag ska försöka förklara varför och givetvis föreslå alternativ.

Det främsta skälet till varför jag anser partipolitik vara dåligt är att jag har svårt att se hur ett parti kan representera medborgarnas åsikter. Det finns helt enkelt för få partier och alldeles för få kan komma in i Riksdagen. Teoretiskt sett skulle det kunna finnas 25 partier i Riksdagen, d.v.s. om samtliga 25 fick 4 % av rösterna. En av anledningarna till att jag brukar avfärda astrologi som båg är just att jag inte tror på att det finns 12 st grundtyper av människor. Varför? För att det är på tok för få. Cornucopia gav nyligen några intressanta räkneexempel på hur unik en människas genetiska kod är, och eftersom jag hör till dem som hävdar att det genetiska arvet (egentligen är arv ett ganska felaktigt ord eftersom kombinationen av olika arv kan skapa något ganska annorlunda, speciellt eftersom det sker mutationer vid kopieringsprocessen) starkt påverkar hur vi är som personer så har jag svårt att se hur lite mer än maximalt dubbelt så många riksdagspartier än vad det finns stjärntecken skulle kunna representera medborgarna i ett land.

Nu är det ju så att vi för tillfället endast har sju partier i Riksdagen. Jag vet inte om jag är är ensam om detta, men jag tycker att det är ett skämt. Vem vågar ens kalla detta för demokrati när vi endast har sju olika alternativ att rösta på gällande så viktiga saker? På vilket sätt ska någon av dessa sju ens komma i närheten av att representera det just jag vill?! Och om nu sju kan tyckas lite så har ju dessa slagit ihop sig till två olika grupper, som faktiskt inte är så olika som de försöker framställa. Det den ena gruppen föreslår ett år genomför de andra om de vinner valet under nästa mandatperiod, varpå de som kommit med förslaget från första början plötsligt ställer sig i opposition, mest för syns skull verkar det som. Och allmänheten köper det, verkar det som, så varför inte?

Jag har skrivit om det tidigare, men jag anser att vi inte ens behöver ha fler än sju riksdagsledamöter i dagsläget. Varför? Svaret på detta är – partipiskan. Det finns helt enkelt ingen anledning att ha 349 st av skattebetalarna avlönade dönickar som röstar som deras partiledare säger att de ska rösta. Om de inte representerar sina väljare utan sin partiledare, så behövs de givetvis inte. Och detta innebär även att Sverige idag inte är en demokrati.

Dessa dönickar är dessutom så pass hjärnslöa att de röstar igenom lagar som kriminaliserar en viss typ av teckningar som de säger t.ex. kränker barn. Hur jag än försöker så har jag svårt att föreställa mig att ett barn skulle säga ”Jag känner mig kränkt” om barnet såg tecknade bilder av andra barn, nakna eller ej. Nej då, det är löjligt att påstå att det är kränkande mot barn. De enda som blir kränkta är kristmoralister och annat patrask som inte klarar av att andra har olika värderingar än de själva och därför vill sätta dem som tycker olika i fängelse eller straffa dem med böter. Trots att jag aldrig skulle köpa Lars Vilks ökända rondellhundsteckning eller ens ha en kopia på den, eller ha tecknade bilder på nakna barn i min dator eller någon annanstans, så hävdar jag bestämt att en teckning endast är dragna linjer på ett papper, på samma sätt som tryckt information är svärta eller bläck på papper, eller digitaliserade bilder och texter endast är pixlar på en skärm eller ettor och nollor på en disk. Det är först när en människa är inblandad som dessa fysiska ting får en mening och en innebörd. Men en innebörd kan knappast vara ett fysiskt övergrepp på ett barn, om det som är tecknat är fiktivt.

Det finns ett ordspråk som på lyder ”Skönheten ligger i betraktarens öga”. Jag tänker inte förklara vad som menas med det, men jag hävdar att detsamma gäller all information. När det kommer till information så handlar det i slutändan om vem som tolkar informationen. Vilks rondellhundsteckning är ett mycket bra exempel på detta. För mig som helt icke-religiös är den teckningen inte något annat än några streck på ett vitt underlag, som jag inte ens finner tilltalande för ögat. Den berör mig faktiskt inte över huvud taget. För starkt troende muslimer är den en allvarlig kränkning, eftersom någon har sagt att den föreställer deras älskade profet. Detta gäller ju givetvis allt, för om någon säger att något är något och någon annan är villig att tro den, ja då kan jag ju t.o.m. få det till att en vanligt fotografi på Fredrik Reinfeldt t.ex. är barnpornografi. Hur då? Allt jag behöver säga är att jag ”hört pedofiler prata om” att de alltid kommer att tänka på nakna små barn som våldtas av äldre män varje gång de ser ett fotografi av Fredrik Reinfeldt. Då blir ju han genast en ”trigger” för deras hemska tankar, som det påstås att vissas teckningar är (i det här fallet), och som uppmuntrar dessa pedofiler till att leva ut sina fantasier. Alltså bör alla bilder på Fredrik Reinfeldt förbjudas. Varför? För att jag säger det. På samma sätt resonerar våra politiker. De menar att ett teckning, vad den än må föreställa, kan skada en fysisk person och har inga som helst problem med att straffa någon som innehar sådana teckningar. Mot detta bör ställas att jag personligen blivit både grovt misshandlad och mordhotad vid flera tillfällen. Då valde polisen att inte göra något alls. Slutsatsen av detta är att det är betydligt mer skadligt för andra om någon äger teckningar på fiktiva personer än att någon faktiskt blir utsatt för våldsbrott. Detta är fantastiskt märkligt och det är just ett sådant samhälle som våra politiker har skapat, och alla ni som röstar på dem är med om att upprätthålla det.

Enligt min uppfattning är detta ett skämt, ett väldigt obehagligt sådant. Inte blir det bättre när vi har idiotisk lagstiftning om att betala pengar som ersättning till företag för ”utebliven inkomst” baserat på lögner. Personligen använder jag t.ex. DVD- och CD-skivor till att bränna material som jag själv har skapat. Ändå går mina pengar till Copyswede, och får jag något av dem? Nej. Nu vill de även ta ut en avgift på mina hårddiskar som jag använder för att lagra all djävla film som jag filmar och som bokstavligt talat äter gigabyte. Vad är det för ett djävla hyckleri? De enda som drabbas av detta är ju de som faktiskt använder sig av sina datorer kreativt. Kreti och pleti kan köpa en disk och fylla med all världens musik och filmer i komprimerat format om de vill (som de antagligen inte ser om och om igen), medan ett enda av mina kortare filmprojekt lätt kan ta upp 500 GB av en hårddisk. Detta innebär att jag måste köpa fler diskar, och då tycker Copyswede att jag ska betala dem för att jag ska kunna lagra mitt eget material?! En fråga: på vilket djävla sätt kan Copyswede rättfärdiga att de ska få sko sig på att jag är kreativ? Det kan de givetvis inte. De är tjuvar och inget annat, samtidigt menar de att andra stjäl från artisterna, men låt er inte luras. Senast jag kollade så har jag betalat en djälva massa pengar på att hyra filmer som visat sig vara dåliga. Jag äger även en hel del skivor där ungefär 50 % av materialet inte är bra och som jag inte lyssnar på. Men jag har ändå ”tvingats” betala för detta för att komma åt det resterande materialet. Något annat alternativ har ju inte funnits innan man kunde köpa låtar via iTunes t.ex. och även då tar de nästan lika mycket betalt för en låt som den kostar på skiva. Okej Copyswede, då vill jag ha tillbaka pengarna för all skit som jag sett genom åren och även en ersättning för tiden jag förlorat på det. Kommer jag få det? Nej.

Vad är nästa steg? Ska jag betala läkemedelsföretag för utebliven inkomst om jag lever ett hälsosamt liv? Ska jag betala oljebolag och biltillverkare för utebliven inkomst eftersom jag cyklar och går? Ska jag betala psykoterapeuter för utebliven inkomst  eftersom jag pratar med mina vänner eller hanterar mina problem själv? Ska jag betala krogar och Systembolaget för utebliven inkomst eftersom jag inte dricker alkohol? Ska jag varje gång jag äter hemma betala restauranger en avgift för utebliven inkomst? Låter detta absurt? Ja, men det är ju för helvete så det redan fungerar i vissa avseenden! Nu får det fan vara nog!

Vem är det då som ligger bakom denna kompletta idioti samtidigt som det begås riktiga djävla brott som helt ignoreras av polisen och som inga vidriga lobbyister bryr sig om? Det är givetvis våra politiker som skapat ett samhälle som ser ut så. Hur har de lyckats med det? Det är enkelt, det räcker med att tillräckligt många idioter röstar på dem.

Ingen av dessa partier nämner ens alla de problem vi kommer att ställas inför när den kommande oljebristen blir direkt kännbar ekonomiskt. Ingen av dem pratar om att vi i Sverige endast har ca 4 % naturskog kvar och att skogsbolagen aktivt arbetar för att även få avverka dessa, med följden att ännu fler arter utrotas. Detta är endast några få exempel på saker som helt ignoreras av de regerande partierna.

Och dessa partier som idag sitter i Riksdagen kommer aldrig att göra något att förändra dessa saker så länge det svenska folket passivt knyter näven i fickan och fortsätter att rösta på hycklarna. Hycklare är de givetvis eftersom de inte lever som de lär. Toblemona är nog ett av de bästa exemplen på detta. Ändå finns det människor som kommer att rösta på henne, vilket är helt djävla fascinerande.

Detta måste förändras. Det vettigaste alternativet jag kan komma på är att ha ett peronvalssystem där man röstar på en person som ska representera en själv. För att sitta i Riksdagen krävs då ett betydligt lägre antal röster. Låt säga 0,4 %. Och de som inte vill ha en representant eller vars representant inte kommer in i Riksdagen kan då istället rösta själv i samtliga frågor, då givetvis med endast en röst medan representanterna får så många röster som de fått under valet. Detta är det närmaste direktdemokrati man kan komma utan att alla dem som inte är jätteintresserade av politik blir åsidosatta eftersom de överlåter röstandet till sin representant.

Min tanke är att representanterna ska få relativt låga grundlöner, ungefär 20 000 kr i månadslön. Därefter ska de få bonusar tilldelade baserat på sin andel av rösterna. Dock ska varje enskild representants andel inte utdelas automatiskt, utan det är representantens väljare som varje kvartal ska få avgöra hur stor del av andelen som representanten ska få, baserat på hur väl han/hon har levt upp till sina vallöften. Jag är tämligen övertygad om att en politiker vars lön skulle hänga på prestationen skulle anstränga sig betydligt mer att leva upp till sina vallöften. På samma sätt kommer väljarna att vara engagerade i att vilja belöna sin representant om han/hon gör ett bra jobb, eftersom representanten kanske lämnar politiken om den tjänar för lite. Tycker man att ens åsikter representeras på ett bra sätt så vill man ju inte det.

Detta system skulle alltså göra att vi högst har sammanlagt 250 rikdsdagsledamöter i Sverige, och fler behövs inte. Och det skulle även kunna leda till att vi endast har en. Men, om det är vad folket vill så är det ju så det ska vara, inte sant? För vad är mer demokratiskt än det?

Dessutom så behöver Sverige lämna EU och skaffa sig en konstitution som endast kan ändras efter, låt säga 10 mandatperioder. Varför så länge? Jo, eftersom 30 år är en ganska lång period politiskt sett, och om någon skulle vilja ändra på den skulle den vara tvungen att få med sig folket i hela 30 år och förklara varför det vore bra att ändra på den. Detta förutsätter givetvis att konstitutionen är skriven på så sätt att den inte ska behöva ändras på och samtidigt tillgodose ett tryggt och fritt liv för Sveriges invånare.

denna sida står hur man bildar ett parti. Jag funderar starkt på att göra just detta eftersom jag inte tror på blodiga revolutioner, och partiets enda syfte ska vara att avskaffa den nuvarande formen av styre till ett som istället skänker Sveriges medborgare bättre valmöjligheter, d.v.s. avskaffa den nuvarande formen av partipolitik. Därefter ska partiet upplösas. Jag menar att ju fler representanter man har att välja mellan, desto större är chansen att man hittar någon som delar ens egen uppfattning. Hittar man ingen så får man rösta enskilt i varje fråga själv. Det är demokrati, och inget annat. Låt er inte luras att tro att vi lever i en demokrati idag, det gör vi inte.

För om vi gjorde det hade det inte varit företag och lömska organisationer som ECPAT som skriver lagarna i Sverige, det hade varit folket.

3 svar till “Partipolitik – en garanti för misslyckad demokrati

 1. Intressant bloggpost i sin helhet, men mest fastnade jag för det du skrev om privatkopieringsersättningen.

  Ersättningen slår även mot den som inte använder sina lagringsmedia till att kopiera eller spela in musik, film och tv, precis som du skriver. Som det är idag vältrar de företag som säljer lagringsmedier över kostnaden på sina kunder.

  Tanken med lagen är inte att du och jag ska betala ersättningen, utan de företag som tjänar pengar på att sälja produkter som används till privat kopiering. Det är de som är ersättningspliktiga. Nu lägger de förstås över kostnaden på oss konsumenter istället.

  Kanske är det här felet ligger – varför hindrar inte lagen dem från att lägga över kostnader för ersättningen på priset till kund?

 2. Jag tror att det är extremt svårt att styra att de inte gör det. Allt företagen gör är att de höjer priset på produkten eftersom deras inköpskostnad även har ökat. De förväntas ju leverera en viss vinst av aktieägarna. Enda sättet är antagligen att det bildas ett statligt bolag som säljer lagringsmedia billigare än de privata företagen, för att sätta en lägsta nivå, men jag anser att man inte ska arbeta på det sättet. Kort och gott är det så att Copyswede inte kan ta betalt baserat på gissningar, och man kan inte straffa en hel befolkning för det några gör. Att äga en hårddisk i sig är dessutom inte speciellt skadligt, annat än den miljöpåfrestningen den orsakat vid framställningen. Vilka ändamål hårddisken används till har Copyswede inte med att göra. Om det är brottsligt att dela och sälja upphovsrättsskyddat material så räcker ju att det finns en lag mot detta. Om lagen inte är effektiv så får man antingen ta bort den eller hitta ett sätt på hur man ska implementera den, om man anser detta problem vara så fantastiskt stort. Själv ser jag inte varför man ska prioritera att lägga resurser på att jaga fildelare som sysslar med brottslig verksamhet när det begås mycket värre brott.

  Politik bör handla om prioriteringar. Problem ska lösas, men i den turordning som de påverkar medborgarna i landet, inte enskilda näringsidkare eller organisationer som lever på bidrag. Dessa människor får helt enkelt lära sig att sälja produkter som människor är beredda att betala för eller till det pris folk är beredda att betala för deras produkt. Svårare än så är det faktiskt inte. Men om man en gång vant sig vid att kunna lura folk på pengar så vill man givetvis fortsätta med detta. Ett mycket bra exempel är t.ex. de amerikanska bankerna som ju sade att de måste få skattepengar och hotade med att det annars skulle uppstå en enorm katastrof. ”Katastrofen” skulle nog endast upplevas av dem själva. Nu fick de ju pengarna eftersom deras skitsnack köptes av den amerikanska kongressen, och vad hände? Pengarna försvann in i fickorna på bankirer och det amerikanska folket blev återigen lurade.
  På exakt samma sätt fungerar det överlag. Har man en tillräckligt stark lobby (förutsätter att man har pengar eller kan spela på känslor, som ECPAT gör) så kan man få igenom de mest vansinniga lagarna, uppenbarligen.

  Att dessa lagar direkt går emot majoritetens intressen spelar ingen roll, eftersom majoriteten sällan ens känner till vad som pågår. Den få gångerna någon ur majoriteten blir medveten om vad som pågår är när personen själv drabbas av detta. Många blir så nedslagna och deprimerade att de inte orkar kämpa emot, och majoriteten (som de innan tillhörde) får därmed inte reda på vad som hänt, och får de reda på det avfärdar de det för sig själva med ”Något fel måste ju personen ha gjort” eller ”Ja, men sådant inträffar men i det stora hela fungerar det”.
  Själv menar jag att man inte kan resonera på det sättet, eftersom samhället hela tiden bör sträva efter att förbättras, inte att godta idioti bara för att den inte drabbar alla. Om man stiftar lagar som kan missbrukas så kommer de att göra det, det är endast en tidsfråga innan det sker och därför ska sådana lagar inte existera. Svårare än så är det inte.

 3. Detta var ett MYCKET intressant inlägg!
  Jag har länge känt mig så otroligt makt lös och känt ett stort samhällsförakt där det känns som vi alla bara blinda går på vad vi matas med och jag har stundvis tappat hoppet för framtiden då jag anser att typ 90% av alla jag känner / träffar / ser på tv/ läser om i tidningar, är helt verklighets frånvarande.
  Vi svenskar kan inte vara delaktiga i vår så kallade demokrati annat än vart fjärde år, då vi får den äran att gå och rösta.
  Att rösta är enligt mig som att få sju olika bajskorvar på en tallrik och sen så ska jag fint få välja vilken bajskorv som ser mest aptitlig ut. 🙂 Lucky fucking me liksom!
  Jag är själv en ”hycklare” för jag går som alla andra och röstar . Jag har väl inget val eller?
  Jag kan ju välja att rösta blankt- Alla är idioter. Jag vill inte rösta på nån.
  Eller ska jag rösta på nån av dom små partierna som inte ens kommer in i riksdagen- Då har ja ju sagt mitt, men ”demokratin” sa emot..
  Eller inte rösta alls- Jag ser ner på systemet och vill inte delta.
  Eller rösta på något av dom 7 stora partierna och antngen ge min röst till TobleMona eller Kamrat Lars. Tack men nej tack.
  Eller alliansen, med Beatirce Ask, en justitieminister som inte kan grundlagen.. Känns tryggt här va! Hoppsan hejsan för den svenska fucking välfärden!
  Därför tycker jag att ditt alternativ lät strålande! Mer makt åt folket! Starta ditt parti som ska göra revolution! Du har min röst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s