Historien upprepas

Minns ni våren 1999? Jag minns. Det var nämligen då jag fick ett telefonsamtal från en gammal vän som började samtalet med frasen ”Alltså, vad håller ni serber på med?!” med skratt i rösten. Han kom haglandes med en massa anklagelser om att serber dödar hundratusentals kosovoalbaner i Kosovo. Jag försökte förklara att informationen han har kanske inte stämmer riktigt och att han inte har hela bilden av situationen. Han hånskrattade åt mig och sade att hela FN och ”världssamfundet” fördömer Serbiens agerande. Det var sista gången vi pratade i telefon.

Han har sedan dess bl.a. arbetat som journalist på DN. För några månader sedan skickade jag honom ett meddelande via Facebook med information om konflikten och frågade om han fortfarande tyckte att att hans uttalande från den tiden var lämpligt. Han svarade att det inte var det och bad om ursäkt.

Dagens Kosovo är efter NATO:s och KLA:s ”humanitära” insatser en av världens mest etniskt homogena platser. Efter att serberna och andra minoriteter med våld har tvingats bort från området har man bränt kyrkor och trakasserat de få som ändå stannat, medan ”fredsbevarande” KFOR-trupper tittat på. Endast några svenska soldater ingrep. I dagens Kosovo frodas illegal vapen- och narkotikahandel.

Förtalskampanjen mot Serbien var onekligen effektiv, och pågår faktiskt fortfarande. Fortfarande tror folk på sägner om våldtäktsläger i Pristina som byggts av serber, trots att det t.o.m. finns neutrala vittnesmål från skenrättegången mot Slobodan Milsoevic i Haag (skenrättegång eftersom bl.a. krigsförbrytaren William Clinton inte satt på de anklagades bänk) att några sådana läger inte fanns att se, men det kanske var stealthvåldtäktsläger? De av serberna hundratusentals mördade kosovoalbanerna har heller aldrig hittats, men vittnesmål finns att de som flydde från Kosovo gjorde det p.g.a. att KLA tvingade dem och att de var rädda för NATO:s bomber, men det ska vi inte låtsas om.  Man får anta att de hundratusentals dödade är begravda i stealthgravar som oberoende undersökare inte lyckats hitta.

Anledningen till konflikten i Kosovo berodde på att den serbiska befolkningen, som till för några decennier sedan utgjorde 50% av Kosovos befolkning, systematiskt blev trakasserad, och Tito lät det fortgå. Serber protesterade vilt under 70-talet mot detta, men Tito ansåg att ett starkt Jugoslavien innebar ett svagt Serbien. Därför lät han albaner fly in till Kosovo från Albanien (där de hade det betydligt sämre). Det pratades länge i svensk media under 90-talet om hur albaner var diskriminerade. Det var därför de hade egna radiokanaler, TV-kanaler, univeristet på albanska, etc. De var onekligen förtryckta. Det gick t.o.m. så långt att de skapade en egen regering vid sidan om den lagligt erkända, men det är ju i sin ordning. I slutändan hade många serber flyttt Kosovo och albanerna mångdubblats i antal. Därför kunde svensk media sedan prata om det ”orättvisa” att så många albaner (ca 90%) inte får vara självständiga. Med den retoriken kan ju Sverige ge upp Södertälje snart, vi får se om det händer.

Vittnesmål från EU-observatörer (läs transkriptionerna från rättegången mot Milosevic) från den tiden berättar om att många av dödsfallen som rapporterades som övergrepp från serber (innan bombningarna) faktiskt uppkom efter att rivaliserande kosovoalbanska klaner stridit mot varandra. Men det skylldes på serberna och det svaldes med hull och hår, eftersom man ville att det skulle vara så.

Att kosovoalbaner sedan dess hindrat undersökningar av platser där det påstås ha begåtts krigsbrott från deras sida talar man också ganska tyst om. Faktum är att vår utrikesminister gett Kosovo sin välsignelse som självständig nation, trots att det strider mot FN:s resolution 1244 (som serberna efterlevt men inte de andra parterna).

Nu händer liknande saker igen. Netanyahu har rätt när han kallar kritikerna för hycklare, av oerhört många anledningar (en av dem har ni ju ovanför).

Den första anledningen är att det verkar som att IDF hade all rätt att angripa Ship to Gaza. Som jag skrev i mitt inlägg om aktivistledamoten Kaplan så står det tydligt i Genevekonventionen att humanitära aktioner ska vara opartiska, om de ska ha rätten att tillträda ett område, och även om de är opartiska måste de tillåta en undersökning av sin last om IDF skulle kräva det. Detta gjorde IDF men bemöttes av motstånd.

Nu kan man ju diskutera huruvida det råder en krigssituation i Gaza eller inte. Men för den som menar att allt är frid och fröjd tycker jag att den ska försöka ta sig in i Gaza och vifta med en israelisk flagga eller vifta en Hamas-flagga i Israel. Så, nu slipper vi diskutera det utan kan konstatera att läget är minst sagt laddat. Och om det inte är bevis nog, prova att ta på dig en israelisk uniform och gå omkring i närheten av gränsen till Gaza, på den israeliska sidan, och se vad som händer. Det är t.o.m. en direkt uppmaning till alla normalbegåvade människor att göra det, snälla gör det!

Nu är det ju så att Ship to Gaza inte ens är en opartisk humanitär aktion, vilket är vad Genevekonventionen kräver. Både Mehmet Kaplan och självaste Greta Berlin från Free Gaza Movement (men vänta, de avslöjar det i själva namnet 🙂 ) säger att så inte är fallet. Deras uttalade mål är att Israel ska häva blockaden, inte att leverera mat till behövande (för det gör ju Israel redan). Så här säger Greta:

”We think eventually Israel will get some kind of common sense. They’re going to have to stop the blockade of Gaza, and one of the ways to do this is for us to continue to send the boats.”

För er som redan glömt hur det ligger till så repeterar jag det. Gazaborna har röstat på Hamas. Hamas vill förinta Israel, bryter ständigt mot Genvekonvetionen, dödar israeliska medborgare och dödar, hotar och torterar palestinier. Anledningen till att Israel har en blockad mot Gaza är just p.g.a. detta, och om de inte skulle det skulle Hamas få mer vapen från Iran (vars president, som många hävdar är olagligt tillsatt,  öppet erkänner att de vill att Israel ska upphöra som stat). Men, detta förstår varken Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt, inte ens efter information som denna.

Carl Bildt är tydligen inte så konsekvent i vad som är acceptabelt eller inte. T.ex. riktades någon form av vag kritik från Bildt under tiden av Operation Oluja i Kroatien under 90-talet mot händelserna, då hundratusentals serber jagades bort från Krajina där deras släkter levt i hundratals år. Många dödades av NATO-understödda kroatiska trupper. De områdena är numera bebodda av kroater och vissa av serberna som flydde bor fortfarande under svåra förhållanden i Serbien, dit de flydde. Det kroaterna gjorde var ju inte så farligt, inte det KLA gjorde heller, inte det Hamas gör heller för den delen trots att de faktiskt ägnar sig åt etnisk rensning (de förra med NATO:s hjälp).

Nej, vissa ska bara ha. Serber ska skit ha, precis som israeler ska ha det. Av någon anledning får dessa nationer inte försvara sin befolkning mot angrepp, och gör de det så är det alltid övervåld. Kroatien, Bosnien och KLA tog till vapen mot serberna och möttes av motstånd. Sedan kom pappa NATO och hjälpte de att vinna sina angreppskrig. Detsamma verkar nu gälla även Israel.

Nu när t..o.m. FN fördömer Israel kan man ju undra hur det står till i vissas huvuden. Har de i FN gått i svensk grundskola och missat att lära sig läsa, så att de inte kan läsa Genevekonventionen själva innan de godkänner att partiska aktivister beger sig in i en krigszon? Mycket ska man få beskåda under en livstid.

Jag ser fram emot dagen då människor börjar göra intelligenta saker, men det är nog endast önsketänkande.

På min önskelista gällande dessa frågor står:

1. Ställ alla som ska stå inför krigsrätt där, inte enbart de som av vissa anses vara ”onda”. Detta inkluderar William Clinton och Gorge W. Bush.

2. Carl Bildt ska inte öppna käften och fördöma andra innan han lär sig vara konsekvent och dessutom ser till att samerna börjar behandlas på det sättet som FN faktiskt kräver av Sverige. Kasta inte sten i glashus Calle, Juggen ser dig.

3. Landsförrädaren Fredrik Reinfeldt ska se till att Sverige lämnar diktaturen EU och att Alliansen slutar komma med lagförslag som skjuter demokratin i Sverige i sank.

4. Kräv av all media att sluta sprida lögner. Sprider man felaktig information samtidigt som man tar betalt för det ska man vara återbetalningsskyldig för alla intäkter man gjort där man skrivit lögner och alla reklamintäkter man gjort på att sprida dessa lögner.

5. Skicka alla palestinavänner till Gaza och låt dem bo där i ett år.

6. Ship to Darfur, gärna med Mehmet Kaplan och Henning Mankell på.

Tillägg: Otroligt, Biden säger något vettigt för ovanlighetens skull.

5 svar till “Historien upprepas

 1. Bra skrivet.

  Här har vi röda korset definition av väpnad konflikt

  ”En väpnad konflikt är en situation där det förekommer våldsanvändning av en viss intensitet. Någon formell krigsförklaring behövs inte för att det skall anses vara en väpnad konflikt. ”

  Vidareutvecklas på http://juristensfunderingar.blogspot.com/2010/05/ship-to-gaza-och-folkratten.html

  • Tack Adler!

   Ang. länken:
   Ja, det är just det som är poängen. Var drar man gränsen till väpnad konflikt? Om Norge skulle skjuta 35 raketer per kvartal in i Sverige, skulle vi då anse oss inte vara i krig?

 2. Som vanligt i konflikter är väl båda sidor ganska goda kålsupare. Israel är inga änglar, inte heller Hamas.
  Svenska politiker och andra kändisar låter sig utnyttjas som propagandabärare i konflikten. Pinsamt dåligt omdöme.

  • Håller fullständigt med Flute. Läs även detta inlägg som jag tycker är väldigt bra:
   http://ingero.blogspot.com/2010/06/cain-och-abel-gardell.html

  • Jag vill även tillägga:
   Det som gör mig så oerhört irriterad är när det skenar iväg som det alltid gör. Plötsligt är IDF ”pirater” och div. Visst, jag är helt övertygad om att det finns soldater inom IDF som begått krigsbrott, precis som Hamas gör.

   Det märkliga är varför Hamas ”får” göra det och Israel inte får det. Jag ser inga massprotester på Plattan mot Hamas eller andra massmördare. Sedan dödas några personer, som av allt att döma brukar våld själva, av IDF. Då bryter helvetet löst.

   Det är denna partiskhet som gör mig så förbannad. Det är därför jag refererar till det som hände på Balkan. Jag har ju tidigare skrivit mer utförligt om det, men det är just samma sak där – alla var kålsupare. Men, det var bara en sida som fick ta all skit.
   Det räcker med att titta hur ”utvecklingen” har sett ut i de länderna efteråt. Men det är ingen inom svensk media som reflekterat över detta och ifrågasatt sin ryktesspridning. Utan istället fortsätter man att hävda samma lögner i hopp om att de ska bli verklighet. Som om att det inte skulle räcka så väljer man nu ut andra syndabockar.

   Jag vill inte vara så cynisk, så jag hoppas att det ligger mer bakom detta agerande (t.ex. okunskap) än hoppet om att sälja fler lösnummer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s