”Miljöcertifierad” skogsavverkning

Min vän Sebastian berättar kort i SVT om varför det är viktigt att bevara naturskog. För alla er skogsägare som kan tänkas protestera så betyder detta kort och gott att vi i Sverige endast har en liten procent naturskog kvar med ett helt fungerande ekosystem, d.v.s. som klarar sig alldeles utmärkt utan mänskliga ingrepp. Den skogen är snart helt borta eftersom skogsbolagen gärna ser att all vår skog är plantageskog, eftersom sådan skog ger högre avkastning av trä för att göra pappersmassa av. Det många inte vet är att sådant trä är av betydligt sämre kvalitet för att använda som virke.

Och för er som är varsamma med ert skogsbruk så är det tyvärr så att det i vissa lägen inte hjälper heller. Vissa arter är helt enkelt så pass känsliga att de kräver mycket specifika förutsättningar för att kunna överleva. Därför behöver Sverige avsätta en större area skog och göra det till naturreservat. I vissa andra länder är 30% av arean naturreservat, i Sverige endast ca 3 %. Det är inte bra. Att vi i Sverige skulle vara exceptionellt rädda om vår miljö är något vi ofta får höra, men hur sant är det?

Att det finns mycket skog i Sverige råder ingen tvekan om, men det är skillnad på naturskog och plantage. För den som inte förstår skillnaden föreslår jag att plugga biologi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s