Dumhet är en statussymbol

Inte nog med att bilister ofta visar dåligt omdöme i trafiken och utsätter andra för livsfara eller ganska ofta t.o.m. dödar andra, de har även den dåliga smaken att inte ens dölja sitt förakt mot annat liv.

I Dagens Industri kan man läsa om nya bilmodeller som presenterats på Frankfurt-mässan och fokus ligger givetvis på bilar som de flesta (inte ens majoriteten av DI:s läsare) inte har råd att köpa, men framför allt så fokuserar de på bilar som man inte har någon användning av på svenska vägar. De flesta av bilarna har topphastigheter på mer än 250 km/h. Varför detta poängteras kan jag endast tolka som att DI utgår ifrån att de som köper dessa bilar ska bryta mot lagen och utsätta andra för livsfara. När ska DI börja skriva om pansarvagnar och hänvisa till vilken maffig kaliber det är på kanonen, eller nya snabba kulsprutor och ange siffror i hur många människor man kan döda per minut? Nu när dessa höga siffror är så upphetsande.

Varför skriver inte DI om alternativa miljöneutrala transportmetoder? Varför skriver de inte om cykelmässor? Är redaktionen på DI så pass okunnig att de ännu inte hört talas om peak oil, eller inte hört talas om att etanol görs på mat? Uppenbarligen så känner de inte till detta.

Det jag tycker är mest oroande med den här typen av artiklar är att de alltid beskriver dessa nya bilmodeller som något positivt och spännande. Tyvärr är människor inte smartare än att de flesta luras in i att tro att det är positivt och spännande och formar därefter sitt liv för att kunna köpa sådana saker. Detta gäller även andra saker som mode, nya mobiltelefoner, inredningshysteri, etc. Allt handlar om att visa sin ”status” och uppenbarligen är det status att visa att man är korkad och saknar förmåga för kritiskt tänkande. Det är tragiskt. Dessa människor förstår inte att företagen som tillverkar dessa prylar inte gör det för att hjälpa mänskligheten, de gör det för att sko sig – på bekostnad av allt levande. Även fast de inför sig själva säkert ursäktar det med ett brinnande intresse för något.

6 svar till “Dumhet är en statussymbol

 1. Inte sällan kan man läsa i DI´s kommentarsfält hur många älskar sin stadsjeep för att den kan mangla ner andra mindre småbilar och cyklister samt att jeepägarnas egen säkerhet står högre än miljö och annat folk i småbilar.

  Det värsta jag läst är nog när flera påstår att de brukar köramycket på tomgång bara för att förstöra så mycket som möjligt för att ingen annan jävel har rätt att inskränka på deras användning av stadsjeep.

  Och sådana kommentarer får ofta högt betyg.
  Jag har inte läst DI på flera månader sedan jag började uppmärksamma dessa knäppgökar.

  • Det är lustigt med den typen av ”logik”. Ingen ska få inskränka på deras ”rätt” att använda stadsjeep. Det vore som att säga att ingen ska få inskränka på min rätt att använda min kniv till att skära strupen av idioter. Många som försvarar bilismen hävdar antagligen då att det ju är lagligt att köra dessa bilar. Ja, det är det, men på vilka grunder? Om resultatet av att köra bil är detsamma som att skära strupen av en annan människa, d.v.s. att den dör, så bör ju rimligtvis båda sakerna vara förbjudna, oavsett vad anledningen till mordet är. Att någon inte orkar gå till affären eller inte orkar cykla till jobbet tycker jag inte är en legitim ursäkt till att döda eller riskera att döda andra människor. Många anser det dock vara en bekvämlighet de har ”rätt” till eftersom de har råd. När oljan tar slut, kommer dessa personer anse sig ha rätten att köpa slavar som gör sådant åt dem, bara för att de har råd?

   Skillnaden mellan bilister och slavägare är inte stor. Slavägaren köper sig arbetskraft som den håller fången och tvingar göra arbete mot en mycket låg ersättning som mat och husrum, detta för att själv slippa utföra arbetet men ändå komma undan med att köpa tjänsten billigt. Bilisten köper bensin eller diesel relativt billigt för att på så sätt slippa förflytta sig själva, eftersom det är mer bekvämt. Detta gör bilisten trots att den riskerar att döda andra människor och förstör sin omgivning och detta görs trots att bilisterna mycket väl är medvetna om konsekvenserna.

   Därför blir jag inte förvånad över det du säger om sådana kommentarer. Jag har själv varit med om bilister som säger saker som att det borde vara ”skottpengar” på cyklister. Om man som människa har den inställningen behöver man psykisk vård, inte ett körkort.

   Men, det ska bli intressant att se vad dessa gaphalsar hittar på när oljan blir dyr. Kanske får man då ännu ett massmail som uppmanar till att skriva på en protestlista för lägre bensinpriser. Dessa människor menar ju att det är deras ”rätt” att bensinen ska vara billig. Komik.

 2. Word! Bra inlägg som alltid.

 3. Massmail och lobbying för att sänka bensinpriset är ju redan verklighet , se bara på http://www.bensinskatteuppror.se/ .

  Det största problemet med de som vill sänka skatten på bensin är att de inte förtstår vad resultatet kommer att bli , och det som kommer hända är att efter 1 – 3 år så börjar oljebolagen att höjja priset igen och göra större vinst med enda skillnad att den här gången går hela vinsten till oljebolagen medans inget kommer in till stadskassan.

  SMART !

  Och detta har redan hänt i fler länder där gaphalsar fått igenom sin vilja om att slopa bensinskatten , sen tar det 1 – 3 år och så har de lika dyr bensin som alla andra inom EU.

 4. Marcus, jag har sagt det förr och jag säger det igen: det finns alldeles för många korkade människor. 🙂

 5. Ping: Hjärntvätt är frihet « Juggen reflekterar över intryck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s