USA och Sydkorea utsatta för ”nätattack”

I DN kan man läsa att diverse myndigheters hemsidor i USA och Sydkorea har utsatts för nätattacker. Med attack menas det att servrarna som hemsidorna ligger på belastats så mycket att hemsidorna blev otillgängliga, tolkar jag det som.

Det står att alla ”vitala delar av det amerikanska samhället” drabbades. Det låter ju onekligen allvarligt. Men ingenstans står det att läsa om vad som är allvarligt med denna attack. Jag försöker föreställa mig vad som hade hänt om någon ”sänkt” Säpos hemsida, eller Riksdagens. Inget allvarligt. En hemsida är knappast det system som de olika myndigheternas administration ligger på. Det vore oerhört korkat. En hemsida är ett skyltfönster.

Endast i vissa fall där det är en funktion inbakad i hemsidan, som i exempelvis bankernas fall, kan det få allvarligare konsekvenser om någon lyckas ”hacka” sig in i systemet. Om det däremot enbart handlar om att hemsidan ligge nere är det inte värre än att det är helgstängt på kontoret. I riksdagsledamoternas fall är det att allmänheten inte kan meddela dem vad de tycker, vilket de ändå struntar i.

Alltså är problemet inte så allvarligt. Jag tror inte att många armerikaner blev lidande av att de just den dagen inte kunde komma åt hemsidan tillhörande Secret Service. Jag tror t.o.m. inte att Secret Service led så mycket av det heller.

Artikeln i DN tar dock en lustig vändning i slutet då det plötsligt påtalas att en del blufföretag bildas i London för att kuna ägna sig åt ekonomisk brottslighet under OS. Vad det har att göra med informationen innan är jag nog alldeles för dum för att kunna lista ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s